Украинци си правят квартали по нашето Черноморие. Чужденците масово искат

...
Украинци си правят квартали по нашето Черноморие. Чужденците масово искат
Коментари Харесай

Украинци купуват имоти на килограм по нашето Черноморие и се заселват

Украинци си вършат квартали по нашето Черноморие. Чужденците всеобщо желаят предложения, купуват парцели на кг и се заселват в Несебър, Созопол, Слънчев бряг, както и в Балчик и Златни пясъци. Това показа изследване, направено от  " Телеграф “.

Интересът надува цените на жилищата, като някои жилища минават половин милион евро.

Интерес

Тази година се чака да има интерес от украинци, които ще желаят да останат дълготрайно да живеят в черноморските ни курорти, заяви ръководителят на националното съдружие Недвижими парцели Добромир Ганев. Той добави, че в последните две години пазарът се е движил най-вече от българи. По думите му в момента ползата към парцелите по морето е огромен, което е довело и до повишаване.

Основно купувачите са българи, които катализират пазара от 2021 година и 2022 година. Това е основата на броя покупко-продажби и растежа на цените, посочи специалистът.

Несебър мина Бургас предходната година по размер покупко-продажби, акцентира Ганев. Той посочи, че най-желаните дестинации, където е и най-скъпо, са Несебър, Слънчев бряг, Лозенец, Созопол. По Северното Черноморие в челната ранглиста са Балчик, Златни пясъци и Свети Константин, който се развива като жилищен регион на Варна.

Според брокери сега е засилен ползата към пазаруване на всевъзможни ваканционни парцели. Търсят се жилища освен по морето, а и в планинските ни курорти.

Ганев изясни, че най-горещите точки в зимните комплекси са Банско и Добринище. По-предпочитани местоположения за инвестиция в апартамент са летните курорти пред скиорските. В морските градове има по- огромен размер покупко-продажби, сподели още Ганев.

Квадратура

Хит сега са жилищата по морето с по-малка площ. Търсят се парцели с една, най-много две спални, посочи Ганев.

Брокери от Бургаско допълниха, че има огромен интерес към жилища с тераси с аспект към морето. Агенти от Южното Черноморие описаха, че в последните две години им е било най- мъчно да продават парцели без балкон и панорама.

" Имахме апартамент с просторна спалня, хубава баня, огромна всекидневна с кухненски бокс. Беше главно ремонтиран и не доста безценен. Заради това, че нямаше аспект обаче, го продадохме доста мъчно “, обясниха брокери. По думите им квадратурата е най-определяща, тъй като колкото е по-голяма, толкоз е и по-скъп парцелът.

Експертите прецизираха още, че българите са се засилили на пазара на ваканционни парцели след пандемията и след 2021 година цените са се нараснали фрапантно.

Цени

Шампион по скъпи парцели и тази година е Несебър. В южния курорт има и жилища, които минават половин милион евро. Става дума за първокласно обзаведени многостайни парцели.

Сред най-тузарските предложения е двуетажна къща без аналог в Стария град за 1 500 000 евро. Къщата е с повърхност от 296 квадрата, като всеки етаж може да бъде и със независим вход. На първото равнище има голяма дневна, две спални, баня и веранда. На второто е трета голяма спалня, има още две стаи, както и две бани и тераси. Къщата разполага с двор от 357 квадрата и петпаркоместа.

Във Варна също има доста скъпи парцели, като измежду топпредложенията за разкош са жилища, за които желаят по 3000 евро за квадрат. И в Балчик се продават къщи, като за 1140 квадрата би трябвало да броите към 770 000 евро. За скромна повърхност от към 40 квадрата цената слиза на 42 000 евро.

Дерат ни с 6 стотака за поддръжка

Таксата за поддръжка на апартамент на морето е измежду подводните камъни, който усилва разноските за парцела, предизвестиха специалисти. В Балчик да вземем за пример годишно за жилище от 46 квадрата би трябвало да се заплащат по 600 лева всяка година.

Брокери прецизираха, че по морето съвсем няма парцели, които да не са обвързани с такса поддръжка. Най-висока е тя в хотелските комплекси, в които се продават парцели. Предимството е, че множеството разполагат с хубави басейни, защита и паркинг.

Правят нови лечебни заведения в курортите

Заради големия интерес към жилища в някои южни курорти като Созопол да вземем за пример се планува и градеж на болница. Идеята е най-сетне да се построи обещаваното от толкоз години лечебно заведение в града.

Планът е клиниката да се намира на терен в новия град, само че към момента не е ясно по кое време ще стартира строителството и по какъв начин ще се обособи нужната повърхност.

Заради засиления интерес към живеене на морето от чужденци се усилват и вложенията от огромните търговски вериги, които започнаха да разрастват мрежите си в южните ни курорти. В рамките на две години единствено в Созопол нови обекти откриха две хранителни вериги.

Планира се вложенията по Южното Черноморие да се ускоряват, изключително поради разрастващия се интерес от българи и чужденци да живеят там за непрекъснато, допълниха брокери от Бургаско.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР