Украинският вицепремиер Ирина Верешчук призова руснаците да не осиновяват деца,

...
Украинският вицепремиер Ирина Верешчук призова руснаците да не осиновяват деца,
Коментари Харесай

Киев призовава руснаците да не осиновяват „откраднатите“ деца на Украйна

Украинският вицепремиер Ирина Верешчук прикани руснаците да не осиновяват деца, които съгласно нея са били " откраднати " в Украйна по време на войната и депортирани в Русия, съобщи Sky News.

Войната, която Русия води против своя комшия от 13 месеца, докара до разселване на милиони хора, в това число фамилии и деца.Реалният брой деца, които са били наложително депортирани в Русия, е невероятно да се откри.

Международният углавен съд (МНС) издаде заповед за арест по-рано през март против съветския президент Владимир Путин и Мария Лвова-Белова, съветският комисар по правата на детето, като ги упрекна във военно закононарушение за нелегално депортиране на стотици деца от Украйна.

Верещук сподели в приложението за известия Telegram, че сираците са били „ откраднати в Украйна “ и се твърди, че са дадени за осиновяване в Русия.

„ Настоятелно предлагам на съветските жители да не осиновяват украински сираци, които са били нелегално изведени от краткотрайно окупираните територии на Украйна “, сподели Верещук, отговаряща за обществените въпроси.

" Още един път подсещам на всички съветски по този начин наречени „ осиновители “ и „ настойници “: рано или късно ще би трябвало да отговорите ".

Според Министерството на интеграцията на окупираните територии на Украйна, 19 514 украински деца сега се смятат за нелегално депортирани.

Русия крие за програмата, по която е довела хиляди украински деца в Русия, а я показва като филантропична акция за отбрана на сираци и деца, изоставени в зоната на спора.

По-голямата част от придвижването на възрастнии деца се случи през първите няколко месеца на войната и преди Украйна да стартира огромната си контраатака, с цел да си върне окупираните територии на изток и юг в края на август.

Министерството на защитата на Русия съобщи в средата на август, че до тогава в Русия са били докарани 3,5 милиона души, в това число повече от половин милион деца.

Съединените щати обявиха през юли, че Русия е " принудително депортирала " 260 000 деца от домовете им в Русия.

Руската организация ТАСС цитира Виталий Ганчев, назначен в Москва чиновник на окупираните от Русия елементи на Харковска област, който сподели във вторник, че група деца от района са били изпратени в Русия предходната година със единодушието на техните родители или настойници.

" Децата са настанени при отлични условия, обезпечени са с всичко належащо. И ние ще продължим да се грижим за тях, до момента в който родителите им се върнат ", сподели още Ганчев.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР