Украинският външен министър Дмитро Кулеба обвини днес пред Общото събрание

...
Украинският външен министър Дмитро Кулеба обвини днес пред Общото събрание
Коментари Харесай

Дмитро Кулеба пред ООН: Русия пренебрегва гласа на света и продължава агресията

Украинският външен министър Дмитро Кулеба упрекна през днешния ден пред Общото заседание на Организация на обединените нации Русия, че е " пренебрегнала гласа " на болшинството, оповестява Българска телеграфна агенция.
Всичко по тематиката: Руската инвазия в Украйна 12780
" За страдание Русия подценява волята на международното болшинство, тя продължава експанзията си и продължава да хвърля от ден на ден хора в пожара на войната ", съобщи Кулеба на съвещание на Общото заседание две години след началото на съветската инвазия в Украйна.

" Русия няма да може да пренебрегва гласа на болшинството в света, в случай че приемем кардинална позиция и действаме дружно ", означи той и прикани всички страни членки да вземат участие в мирна конференция, която следва да бъде проведена в Швейцария и ще е отдадена на мирната формула от 10 точки на украинския президент Володимир Зеленски.

Швейцарският външен министър Игнацио Касис прочее предложения всички страни членки да вземат участие в конференцията, планувана да се състои до лятото.

Русия обаче отхвърли концепцията. " Не бива да губим времето си с безплодните проекти на Киев да договаря въз основа на така наречен формула за мир на Зеленски. Това не е нищо повече от ултиматум и опит да се въвлекат колкото може повече страни в безкрайни срещи за един химеричен план ", съобщи съветският дипломат в Организация на обединените нации Василий Небензя.

Множество европейски външни министри, в това число английският Дейвид Камерън и френският Стефан Сежурне, дойдоха през днешния ден за това съвещание на Общото заседание и за съвещанието на Съвета за сигурност по-късно денем.

Западът искаше да покаже политическата си поддръжка за Украйна в миг, когато украинската войска е отслабена от блокирането на американската помощ, неуспеха на лятното си контранастъпление и растящия дефицит на хора и муниции.

За разлика от предходната година обаче, през днешния ден не е планувано гласоподаване поради това, че войната сред Израел и " Хамас " в този момент е в центъра на дипломатическите борби на Организация на обединените нации.

През февруари 2023 година Общото заседание на Организация на обединените нации за следващ път настоя за " неотложно " евакуиране на съветските войски, нахлули в Украйна година по-рано, гласувайки с голямо болшинство (141 гласа " за ", 7 " срещу " и 32 " въздържал се " ) резолюция, призоваваща също за " обективен и дълготраен " мир.

Оттогава обаче " настроението се промени ", разяснява дипломатически източник, споменавайки риска Украйна да загуби поддръжката на арабските страни, въздържайки се на гласуванията в Общото заседание на призови за преустановяване на огъня в Газа, съобщи Българска телеграфна агенция.

Три предходни резолюции, свързани с съветската инвазия, получиха сред 140 и 143 гласа " за ", като шепа страни редовно гласоподаваха " срещу " (Русия, Беларус, Сирия, Северна Корея), а по-малко от 40 се въздържаха от гласоподаване.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР