Украинският президент Володимир Зеленски заяви днес, че път към членството

...
Украинският президент Володимир Зеленски заяви днес, че път към членството
Коментари Харесай

Зеленски пред Столтенберг: Само НАТО може да сложи край на войната в Донбас


Украинският президент Володимир Зеленски съобщи през днешния ден, че път към участието в НАТО е единственият метод да се постави завършек на война та в източния район Донбас. Зеленски съобщи това след телефонен диалози с генералния секретар на Алианса Йенс Столтенберг , съобщи БНР, базирайки се на Ройтерс.

Украинският държавен глава прикани страните от НАТО да засилят военното си наличие в Черноморския район като акт на „ мощно възпрепятстване “ на Русия.

По думите му НАТО ще изпрати „ същински сигнал “ на Москва с проект за участие на Украйна.

В туит до Столтенберг след диалога със Столтенберг Зеленски показва, че Киев е зает с промени в защитата, изисквани от Алианса за приемане на План за деяние за участие за Украйна.

„ Но единствено промени няма да спрат Русия “, счита украинският водач: „ НАТО е единственият метод да се постави завършек на война та в Донбас , а План за деяние за участие на Украйна ще бъде същински сигнал за Русия “.

Столтенберг съобщи, че алиансът е „ съществено угрижен “ от военните маневри на Русия към границата с Украйна и поддържа суверенитета на Киев. Той сподели, че се е обадил на Зеленски, „ с цел да изрази сериозна угриженост “.

По-рано Киев упрекна Москва, че е струпала хиляди бойци на северните и източните си граници, както и на полуостров Крим, анексиран от Москва през 2014 година

Същевременно Съединени американски щати предизвестиха, че имат подготвеност да се намесят и желаеха пояснения по тематиката от Русия.

От своя страна Русия разгласи, че е предизвестила Съединени американски щати за последствията от „ провокациите “ на Киев в Югоизточна Украйна.

Кремъл настоя, че проектите на Украйна за участие в НАТО би трябвало да вземат поради възгледите на украинците в източната част на страната, които считат сходно решение за неприемливо.

„ Не виждаме желание Украйна да се успокои и да се отдръпне от военната тема...Главното е нищо да не провокира бойни дейности на украинските сили към своя народ или жителите на самопровъзгласените републики “, разяснява представителят на Кремъл Дмитрий Песков.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР