Украинският президент Володимир Зеленски за пореден път поиска от западните

...
Украинският президент Володимир Зеленски за пореден път поиска от западните
Коментари Харесай

Украйна отново поиска замразените руски активи за възстановяването си

Украинският президент Володимир Зеленски за следващ път изиска от западните институции изземването на замразените съветски активи и потреблението им за възобновяване на опустошената от войната Украйна, съобщи ДПА. Той насочи това си искане във видеообръщение в границите на пролетните срещи на Международния валутен фонд и Световната банка.

" Русия би трябвало да заплати цялостната цена за експанзията си ", сподели Зеленски и прикани активите на Руската централна банка, замразени в чужбина, да бъдат ориентирани към възобновяване на Украйна. " Трябва да се създаде съответен механизъм, по силата на който тези средства да бъдат употребявани, с цел да се компенсират вредите, нанесени ни от Русия, " съобщи президентът на Украйна.

През март Световната банка, Европейската комисия и украинското държавно управление пресметнаха, че за възобновяване на Украйна ще са нужни най-малко 411 милиарда $ за десетилетие напред. Само през тази година Киев се нуждае незабавно от 14 милиарда $.

Пред изземването на замразените съветските активи стоят правни, на практика и политически спънки, показва ДПА. Москва се заканва да предприеме контрамерки, в случай че средствата й бъдат отнети.

В рамките на същата среща американският финансов министър Джанет Йелън прикани света да помогне на Украйна да се оправи с финансовите си потребности в изискванията на продължаваща война. " Подкрепата за Украйна е групово дело ", съобщи Йелън, представена от Ройтерс. " Подкрепяме напъните на нашите съдружници и сътрудници и ги призоваваме да продължат да оказват помощ ", сподели тя.

Същевременно Световната банка заяви, че отпуска 200 милиона $ за възобновяване на енергийната инфраструктура на Украйна, а още 300 милиона $ ще бъдат обезпечени от други страни.
Траншът от СБ ще бъде употребен за незабавни поправки на сериозно съоръжение като трансформатори, подстанции, мобилни отоплителни тела и други. Досега банката е събрала над 23 милиарда $ незабавно финансиране за Украйна, като 20 милиарда от тях са отпуснати в границите на разнообразни планове.

По оценки на Световната банка енергийната инфраструктура на атакуваната страна е понесла вреди за 11 милиарда $ през предходната година, като се явява секторът, който се нуждае най-вече и най-спешно от изключителни помощи.

Брутният вътрешен артикул на Украйна през 2022 година е понижен с 29,1 на 100, сочат публични данни на украинската статистика, оповестени нощес. Службата не показва съответни аргументи за спада, само че съгласно държавното управление това е съветската инвазия, довела до загуба на територии и съществени вреди в индустрията.

Инфо: Българска телеграфна агенция

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР