Украинският президент Володимир Зеленски посети Змийския остров, чиито защитници се

...
Украинският президент Володимир Зеленски посети Змийския остров, чиито защитници се
Коментари Харесай

500 дни на война: Зеленски посети символичния „Змийски остров“

Украинският президент Володимир Зеленски посети Змийския остров, чиито бранители се опълчиха на съветски боен транспортен съд при започване на нашествието, отблъсквайки го с думите: „ Руски боен транспортен съд, отиди на майната си. “

 Украйна, 500 дни на война Снимка: БГНЕС/EPA/ROMAN PILIPEY

„ Днес сме на Змийския остров, който в никакъв случай няма да бъде високомерен от окупаторите, както и цяла Украйна, тъй като ние сме страната на смелите. Искам да благодаря от тук, от това място на успеха, на всеки наш боец за тези 500 дни “, споделя Зеленски във видео, оповестено в канала му в Twitter.

В клипа без дата, който беше пуснат през днешния ден, той е показан по какъв начин идва на острова с лодка и оставя цветя върху мемориал.

 Снимка: БГНЕС/EPA/OLEG PETRASYUK
Москва завладя Змийския остров малко след началото на нашествието си на 24 февруари 2022 година

Разпространи се радиообмен, в който украински бойци споделиха на екипажа на атакуващия боен транспортен съд на Русия, изискващ от тях да се предадат, „ да вървят на майната си “.

Украинските бойци бяха взети в плен, само че по-късно бяха разменени с съветски пленници.

 Украйна, 500 дни на война
Снимка: БГНЕС/EPA/ROMAN PILIPEY

Записът на този вербален диалог обиколи света и послужи като тематика за украинската опозиция, като даже се появи на плакати по време на манифестации в поддръжка на Украйна в чужбина. Появи се даже и на специфична марка.

Замесеният съветски транспортен съд, „ Москва “, потъна в Черно море през април след детонация на борда. Верссиите за случилото се с него са две – Русия твърди, че на борда му е станал гърмеж, провокиран от запалена цигара, а Украйна споделя, че е блъснала военния транспортен съд с ракети.

Украинските сили превзеха още веднъж острова през юни предходната година.

 Украйна, 500 дни на война
Снимка: БГНЕС/ EPA/ALISA YAKUBOVYCH

В тези 500 дни на войнаОрганизацията на обединените народи осъди цивилните жертви.

„ Днес означаваме още един тъмен крайъгълен камък във войната, която продължава да нанася ужасяващи жертви на цивилните в Украйна “, сподели Ноел Калхун, заместник-ръководител на задачата на Организация на обединените нации за наблюдаване на човешките права в Украйна.

Повече от 9000 цивилни, в това число над 500 деца, са били убити след нашествието на Русия, макар че специалистите предизвестиха преди този момент, че действителният брой евентуално е доста по-голям.

Въпреки че тази година броят на жертвите е бил приблизително по-нисък спрямо 2022 година, цифрата стартира още веднъж да се повишава през май и юни, сподели задачата за наблюдаване.

 Украйна, 500 дни на война
Снимка: БГНЕС/EPA/SERGEY DOLZHENKO
Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР