Украинският президент Володимир Зеленски похвали издръжливостта на своя народ във

...
Украинският президент Володимир Зеленски похвали издръжливостта на своя народ във
Коментари Харесай

Новогодишните обръщения на Зеленски и Путин: По какво си приличаха и по какво се различаваха

Украинският президент Володимир Зеленски похвали издръжливостта на своя народ във времена на кръвопролития в дълготрайно и прочувствено новогодишно послание, до момента в който в контрастност с него съветският водач Владимир Путин акцентира единството на страната си в малко и строго обръщение, в което войната бе упомената единствено незадълбочено, отбелязва Ройтерс.

Новогодишните обръщенията на президентите на 31 декември, които са обичайни както в Русия, по този начин и в Украйна - бяха произнесени в миг, когато двете страни означиха края на годината със засилена замяна на въздушни офанзиви. Нито една от страните обаче не може да се похвали с някакви огромни достижения на фронта през 2023 година, отбелязва Ройтерс.

" Основният резултат от годината, нейното главно достижение: Украйна стана по-силна ", съобщи Зеленски в телевизионно послание, съпроводено с фрагменти от атакувани градове и срещи с водачи на западните съдружници на Украйна. Украинският водач благодари на бойците на фронта и на всички, които ги поддържат в тила.

Украинският президент и първата дама - брачната половинка му Олена, направиха взаимно послание към нацията за новата 2024 година, като означиха, че " по-доброто бъдеще не идва единствено ", съобщи Укринформ.

" Украинската Нова година е време освен за честитки, само че и за дейности. Не единствено за пожелания, само че и за това да създадем всичко допустимо те да се трансфорат в действителност. Ние, украинците, разбираме по-добре от всеки различен, че по-доброто бъдеще не идва единствено, а ние пазиме правото си на всеки наш утринен ден. Нашата нова година ще бъде такава, каквато ние я създадем. Чудесата на Нова година, само че и чудесата през цялата година, напълно зависят от вас: отдадените, виновните, загрижените и ефикасните ", сподели първата двойка на страната.

Зеленски пожела здраве и мощ на хората, които пазят правото на свободно и безвредно бъдеще, тъй като то не е единствено за тях, само че и за целия свят.

Споменавайки войната 14 пъти в 20-минутното си послание, Зеленски също по този начин се зарече, както и преди една година, че свободната Украйна ще надделее.

" Независимо какъв брой ракети изстрелва врагът, без значение какъв брой обстрела и офанзиви - подли, безмилостни, масирани - прави врагът в опит да пречупи украинците, да ги сплаши, да срине Украйна, да я вкара подземен, ние отново ще се издигнем ", увери той.

Обръщението на Путин, който е изправен пред избори през март, представляваше внезапен контрастност с това на Зеленски, а също и със личното му новогодишно обръщение от предходната година, когато той дефинира войната като съвсем екзистенциална битка.

За разлика от предходната година, този път Путин не бе обкръжен от хора във военни униформи. На назад във времето в тазгодишното послание се виждаше Кремъл - нещо особено за множеството новогодишни обръщения на съветския водач.

" Доказахме нееднократно, че можем да решаваме най-сложните задания и в никакъв случай няма да отстъпим, тъй като няма мощ, която може да ни разедини ", сподели Путин в излъченото по малкия екран послание.

Въпреки че съветският президент не загатна категорично войната в Украйна, той загатна за нея, като изрази признателността си към съветските бойци, които назова " нашите герои ".

През 2023 година " ние уверено защитавахме националните си ползи, свободата си и сигурността си, нашите полезности ", сподели Путин в обръщението, което бе излъчено на първо време в региони на съветския Далечен изток, в които Нова година настъпи по-рано.

Руският президент увери, че Русия, която минава през " исторически стадий ", ще бъде " още по-силна " през новата година. " Ние сме една страна, едно огромно семейство ", добави той.

Войната на Русия против Украйна - най-смъртоносният спор в Европа след Втората международна война - наближава втората си годишнина и няма изгледи скоро да завърши, показва Ройтерс. Хиляди са убити, милиони украинци са разселени, а безчет градове са превърнати в руини.

Нито Путин, нито Зеленски загатнаха 1000-километровата фронтова линия, където контраофанзивата на Киев имаше нищожен триумф и където Москва продължава с най-новата си, само че мудна атака по източния фланг, целяща да поеме контрола над повече украински територии.

И до момента в който Зеленски приказва за към 6000 сигнала за въздушна паника в Украйна през миналата година, Путин не загатна за никакви набези - даже за офанзивата против Белгород през последните дни, при която съгласно Русия са починали минимум 28 цивилни.

И двамата президенти приказваха за силата на своите страни и нации, като Путин съобщи, че бъдещите общи старания ще създадат Русия и нейния народ още по-силни, а Зеленски сподели, че войната към този момент е посочила силата и издръжливостта на украинците.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР