Украинският президент Володимир Зеленски каза днес в ежедневното си видеообръщение,

...
Украинският президент Володимир Зеленски каза днес в ежедневното си видеообръщение,
Коментари Харесай

Зеленски отрича да са загубили Соледар: Боевете продължават

Украинският президент Володимир Зеленски сподели през днешния ден в ежедневното си видеообръщение, че не престават боевете в Соледар, дребен град в Източна Украйна, който съветската наемническата формация " Вагнер " твърди, че е превзела, и че украинските сили към момента удържат фронта в региона, предадоха Франс прес и Българска телеграфна агенция.

" Терористичната страна и нейните пропагандисти се пробват да претендират, че " са постигнали някакви триумфи при Соледар ", сподели Зеленски и добави, че " все пак боевете не престават ".

" Правим всичко, без да стопираме даже за един ден, с цел да укрепим украинската защита " в източната Донецка област, сподели Зеленски и означи, че украинските сили " удържат фронта " по Донецкото направление.

В изказване във Facebook генералният щаб на украинските въоръжени сили заяви, че съветската войска понася огромни загуби в опит да превземе Соледар и да прекъсне логистичните вериги на украинските войски към стратегическия град Бахмут. Последният е основна цел на съветската атака, защото завладяването му ще отвори пътя на Москва за преодоляването на цялата Донецка област, показва Ройтерс.

Украйна разгласи спешно прекъсване на тока в южните и югоизточните региони

Украйна разгласи през днешния ден спешно прекъсване на електроснабдяването в южните и в югоизточните региони на страната, защото ниските температури и неприятните метеорологични условия претрупаха мощно развалената енергийна система, съобщи Ройтерс, като се базира на публични лица.

Спирането на електроснабдяването е знак за това какъв брой отслабена е украинската енергийна система, откакто от три месеца е подложена на офанзиви с съветски ракети и дронове. Официални лица споделиха, че към 40 % от системата е развалена.

Операторът на украинската електропреносна система " Укренерго " сподели, че спешно прекъсване на електроснабдяването е имало в Днепропетровска и Харковска област, а в други области продължава да работи режим на тока.

" Принудени сме да го създадем, с цел да избегнем съществени произшествия и с цел да поддържаме стабилната работа на системата. Тя още не е възобновена от вражеските удари и има сериозен недостиг на потенциал. Сега поради студеното време потреблението се е нараснало доста ", написа в " Телеграм " губернаторът на Днепропетровска област Валентин Резниченко.

Работниците в енергийния бранш поставят старания да поправят електропроводите и да възстановят индустриалния потенциал след офанзивите, само че студеното зимно време задълбочава проблемите.

Американски танкове дойдоха в нидерландско пристанище, откъдето ще продължат към източния фланг на НАТО

Голям брой танкове и военни машини на американската войска започнаха да идват през днешния ден в нидерландското пристанище Влисинген, откъдето ще продължат пътя си към Полша и Литва, съобщи Ройтерс.

Те са част от напъните за подсилване на източния фланг на НАТО. " Около 1250 единици военно съоръжение идват в това пристанище ", заяви полковник Робърт Келъм, който управлява интервенцията от страна на Съединени американски щати.

Сред идващите машини са танкове Ем-1 " Ейбрамс " (M-1 Abrams) и бойни машини на пехотата " Брадли " (Bradley). Нидерландските въоръжени сили оказват помощ за гарантиране на морската сигурност и защитата на региона на пристанището, където ще се съхраняват машините, преди да продължат на изток.

След началото на съветската инвазия в Украйна през февруари предходната година НАТО стартира да укрепва бойните си групи в страните в региона от Балтийско море на север до Черно море на юг, показва Ройтерс.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР