Украинският президент Петро Порошенко съобщи, че Константинополският патриархат вече е

...
Украинският президент Петро Порошенко съобщи, че Константинополският патриархат вече е
Коментари Харесай

Порошенко: Решението за предоставяне на автокефалия на украинската църква е прието

Украинският президент Петро Порошенко заяви, че Константинополският патриархат към този момент е приел решение за даване на автокефалност на украинската черква , съобщи ТАСС. Той приказва пред публицисти в Киев, разяснявайки резултатите от тридневния синод на Константинополския патриархат.

" Това е въпрос на нашата сигурност, държавност и на цялата международна геополитика, това е падението на Третия Рим като най-древна концептуална поръчка на Москва за международно владичество, - сподели украинският президент. - Автокефалията е част от нашата държавна проевропейска и проукраинска тактика, която ние претворяваме през последните 4 година и ще организираме и отсега нататък. "

Президентът даде обещание " да подсигурява цялостна религиозна независимост на всички конфесии ". " Ние не сме имали и няма да имаме държавна черква, - уточни той. - Аз подсигурявам, че страната Украйна ще почита тези, които решат да останат в онази църковна структур а, която резервира единение с Руската православна черква . "

" Но тъкмо по същия метод подсигурявам, че страната ще отбрани правата на тези свещеници и миряни от Украинската православна черква към Московския патриархат (УПЦ МП) , които решат да се отделят от Москва, с цел да основат дружно с други православни вярващи единна православна черква ", акцентира Порошенко.

Той осведоми, че някои епископи от УПЦ Министерство на правосъдието също са подкрепили автокефалията, като са подписали обръщението към Вселенския патриарх Вартоломей с молба да даде автокефалия на Украйна.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР