Украинският флаг беше издигнат отново на Змийския остров в Черно

...
Украинският флаг беше издигнат отново на Змийския остров в Черно
Коментари Харесай

Знамето на Украйна отново се вее на Змийския остров

Украинският байрак беше повдигнат още веднъж на Змийския остров в Черно море. Това разгласи през днешния ден украински боен представител, представен от " Ройтерс ".

Това се случва, откакто предходната седмица съветските войски се изтеглиха от стратегическия остров.

Територията (Змийския остров) е върната под юрисдикцията на Украйна , съобщи на конференция Наталия Хуменюк, представител на южното военно командване на Украйна.

В края на юни началникът на кабинета на украинския президент Володимир Зеленски - Андрий Ермак, написа в Туитър: " БУМ!. Нашите въоръжени сили свършиха страхотна работ а ".

Впоследствие съветското министерство на защитата удостовери , че съветските въоръжени сили са се изтеглили от острова.
 Украйна упреква Русия, че е пуснала фосфорни бомби на Змийския остров
Украйна упреква Русия, че е пуснала фосфорни бомби на Змийския остров

Атаката става ден откакто Русия изтегли войските си

Ведомството дефинира маневрата като " жест на благосклонност " и акцентира, че това демонстрира, че Русия не попречва напъните на Организация на обединените нации да провежда филантропичен кулоар за експорт на земеделска продукция от Украйна.

Ден по-късно Украйна упрекна съветската войска, че е с фосфорни бомби.

Още от началото на съветската инвазия в Украйна, Змийският остров получи жизненоважен и съвсем митичен статут във войната . Това незабележително, скалисто място в Черно море бе заграбено от Русия и се трансформира в полесражение със стратегическа стойност, написа през май Би Би Си.

Миналия месец Русия твърдеше, че Украйна е претърпяла пагубни загуби в несполучливи опити да си върне острова, в това число специфични елементи, военни самолети, хеликоптери, дронове. Украйна пък настояваше, че е лимитирала акцията си до атакуване на уреди на острова и лодки.

Исторически, Змийският остров е румънска територия, до момента в който не е отстъпен през 1948 година на Съветския съюз, който го употребява като радарна база. Тъй като Румъния попада под руско въздействие до 1989 година, Букурещ приема съглашението.
 Украйна: Бум! Няма повече съветски войски на Змийския остров Обновена
Украйна: Бум! Няма повече съветски войски на Змийския остров

Москва удостовери, че съветските сили са се изтеглили от стратегическия авантпост в Черно море

Украйна пое контрола с рухването на комунизма и в последна сметка през 2009 година Международният съд начерта териториалните граници на острова, давайки на Румъния съвсем 80% от черноморския континентален шелф покрай острова, а на Украйна останалата част.

Змийският остров не е единствено със стратегическо значение, тъй като тази част от Черно море е богата на въглеводородни запаси - тъй че решението на Хага значи, че и двете страни имат ресурси от нефт и газ.

Може да наподобява, че е дребна канара с дребна явна стойност, само че ориста му е главен детайл в съветската война.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР