Украинският държавен концерн Укроборонпром заяви, че приключва разработката на нов

...
Украинският държавен концерн Укроборонпром заяви, че приключва разработката на нов
Коментари Харесай

Руски експерти: Има ли риск украински дронове да ударят Москва

Украинският държавен тръст " Укроборонпром " съобщи, че завършва създаването на нов модел оръжие, който ще може да поразява противников цели на разстояние до 1000 километра . Ударният безпилотник ще е съответен отговор на иранските дронове " Шахед-136 ", маркирани от съветските окупатори като " Геран-2 " и употребявани за офанзиви против Киев, заяви в понеделник компанията, представена от Укринформ и редица киевски издания.

Въоръжените сили на Украйна побеждават на бойното поле и офанзивите с ирански въздушни " мотопеди " показват " мъката на Руската федерация ". " Сплашване, тероризиране на мирни жители - ето какви са долните им способи. Руснаците обаче няма да пречупят нито нашите проекти, нито нашия дух ", съобщи " Укроборонпром " и увери, че работи в засилен режим още от началото на съветската експанзия.

" На процедура нищо не ви описваме (повярвайте, по този начин трябва), само че това " нищо " сполучливо работи на бойното поле, а друго едно " нищо " всякога сполучливо минава тестванията. Ще кажете, че това не стига. Така е, по тази причина избираме да работим в режим 24/7, вместо да пълним медийното пространство с гръмки изказвания ", уточни предприятието.

Украинският Генерален щаб отбелязва, че " Укроборонпром " е сътрудник в два хакатона (технологични конгреси за разработка на софтуерни решения), ориентирани по-специално към развиване на безпилотни системи - Drone Hackathon и хакатон IDI Camp, осведоми през август УНИАН.

Освен това специалисти на концерна вземат участие в оценката на разработките в сферите на сигурността и защитата в границите на грантовата стратегия, реализирана от " Укроборонпром " и Украинския фонд за стартъпи взаимно с държавното управление в Киев.

През юли т. година украинските 155-милиметрови гаубици " Богдана ", употребяващи муниции по стандарт на НАТО, дадоха принос за прогонването на съветските сили от Змийския остров, подсети в материал за обявените далекобойни дронове на Украйна телевизия " ТСН ".

Щом новите безпилотници с маса 75 кг ще поразяват цели на отдалеченост 1000 км, а дистанцията от Киев до Москва е близо 700 км, опасността е сериозна. Киев не крие, че дроновете ще могат да стигнат Москва и да сторят там доста несгоди. Например да доставят " мръсна нуклеарна бомба " - да разпилян радиоактивни изотопи, предизвести на 18 октомври " Московский комсомолец ".

Вестникът позволява, че Украйна в действителност може да сътвори такива апарати, доколкото в Киев още работи конструкторското бюро " Антонов ", основало " няколко нелоши самолета към този момент след разпадането на Съюз на съветските социалистически републики - Ан-140, Ан-148, Ан-178. А предприятието " Мотор Сич " създава обширна номенклатура авиационни мотори, в това число за крилати ракети и дронове. Но прави спогодба, че както сочат последните ракетни удари на Москва, Русия има опция да попречва работата на тези предприятия.

Плановете на Киев не трябва да се подценяват, акцентира обаче съветският боен специалист Алексей Леонков. Според него Украйна може да сътвори тежък безпилотник въз основата на руския дрон Ту-141 " Стриж ", каквито към момента има в своите арсенали. Неотдавна един от тях по неточност прелетя съвсем през задачите Балкани и падна покрай Загреб, столицата на Хърватия, напомня той.

" Съединени американски щати също няма да останат настрани, те ще оказват помощ с разследващи данни за пресмятане на маршрута до задачата. Тъй че смешни неща... тук няма. Подценяването на съперника се заплаща прекомерно скъпо ", цитира вестникът коментар на аналитика в Телеграм.

Украйна разполага с цялата нужна техническа база за произвеждане на ударни дронове, споделя пред " Взгляд " съветският наблюдаващ Вадим Козюлин, само че по негови калкулации обсегът на новите оръжия евентуално ще е единствено 500 км.

Козюлин прочее отбелязва " положителната инженерна школа ", " огромния капацитет " и опит на Украйна в производството на ракетна техника, " плюс (...) днешното финансиране и поддръжка от Запада. На тази вълна съгласно мен те могат да поднесат изненади във въоръженията ", прибавя той.

" Украйна ще има потребност от софтуерна помощ и доставки на вносни съставни елементи, само че в декларираното няма нищо нереалистично ", добавя за " Взгляд " специалистът Сергй Денисенцев.

Съобщенията на " Укроборонпром " за новия военен дрон са агитационен ход. Нито един от огромните планове в тази сфера, за които Украйна заяви през последните години, не бе осъществен, разяснява в изявление за РИА Новости Денис Федутинов, експерт по безпилотната авиация.

Изявленията на концерна пред медиите може да са провокирани или от блян към покачване на бойния дух, или от предпочитание да се подгрее ползата към тематика, готвена за презентация за да се издейства финансирането ѝ, декларира той.

Аналитикът обаче показва, че сами по себе си декларираните характерности на новите дронове " не наподобяват фантастични, изключително в случай че става дума за невъзвръщаеми апарати ". Той позволява, че украинският отбранително-промишлен комплекс може да преоборудва купени в чужбина цивилен безпилотници в дронове камикадзе, както е правено към този момент при офанзиви против щаба на съветския Черноморски флот в Севастопол и в други случаи.

Изявлението на " Укроборонпром " е неистина. Украйна няма и в обозримо бъдеще няма да има никакви софтуерни благоприятни условия за произвеждане на сходни комплицирани произведения като безпилотни летателни апарати. Киев не има нито съответните фабрики, нито нужните индустриални вериги за обезпечаване на разнообразни съставни елементи - чипове и процесори, бордови компютри, системи за ориентиране, за ръководство, за навигация и други, твърди в материал от 18 октомври съветският уебсайт " Точка зрения ".

" Украйна въобще няма към този момент никаква стопанска система и произвеждане. Остатъците сега се закриват заради дефицит на електрическа енергия ", се споделя в публикацията.

На този декор известието на " Укроборонпром " може би е " основаване на легенда ", т.е. знак, че Киев скоро ще получи далекобойни дронове от Съединени американски щати и другите страни в НАТО - Украйна може просто да ги " пребоядиса " и разгласи за свои. Страните от НАТО и Съединени американски щати още не са доставяли на Украйна оръжия, способни да нанасят вреди в дълбочина на съветската територия. Русия нееднократно ги предизвести, че това ще значи доста съществени последствия за тези страни - като директно включване във война против Русия и на съветска територия - даже нуклеарен удар по такива страни, акцентира " Точка зрения ".

Източник: Българска телеграфна агенция
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР