Украинският Боинг от полет PS752 на Международните авиолинии на Украйна

...
Украинският Боинг от полет PS752 на Международните авиолинии на Украйна
Коментари Харесай

Украински медии: Ракети от вида Игла са свалили нашия Боинг в Техеран

Украинският Боинг от полет PS752 на Международните авиолинии на Украйна евентуално е свален със пукотевица от преносим зенитно-ракетен комплекс от типа " Игла "  с попадение в единия от моторите, считат специалисти от аналитичния център The Institute for Global Threats and Democracies Studies (IGTDS).

``
реклама

Изводът е изработен въз основа на анализ на свързани с катастрофата радиолокационни данни, фотоси и видеоматериали.

" Самолетът е липсващ от радарите в 02:48 ч. съгласно Координираното универсално време (времето по Гринуич - б.р.) след политане от летище " Хомейни ", на височина към 5700 фута. Радиолокационните данни от полета свидетелстват, че след излитането самолетът е набирал височина и не е имало признаци на намаление. " - гласи анализът на специалистите, представен от организация " Укринформ ", написа Блиц.

" Анализът на фотосите демонстрира, че лайнерът най-вероятно е бил свален от портативен зенитно-ракетен комплекс в региона на летището. За това свидетелстват както пораженията върху мотора, така и височината - типична за потреблението на портативен зенитно-ракетен комплекс. " - акцентира специалистите.

Те показват, че  на фотосите от мястото на злополуката  се вижда, че върху крилата на самолета има поражения от шрапнели.

В разбора се отбелязва, че провалите върху фюзелажа са аналогични на тези по самолета от полет МН17, свален над Източна Украйна с съветска ракета, изстреляна от комплекс " Бук " през 2014 година

" Разликата в мащабите на провалите се изяснява с различните муниции. В случая с MH17 е употребен зенитно-ракетен комплекс " Бук ". В Техеран самолетът е бил изумен от портативен зенитно-ракетен комплекс от типа " Игла " с бойна глава с висока взривна дарба. " - разясняват специалистите.

Посочва се още, че точно такива поражения е имало по военно-транспортния аероплан Ан-26 на украинските Военновъздушни сили, свален благодарение на портативен зенитно-ракетен комплекс над Донбас на 2 юли 2014 година

На фотосите с останките от единия мотор на самолета от полет PS752 също се виждат провали, " които не може да бъдат нанесени от пожар или физически конфликт със земята ".

Експертите от аналитичния център обръщат внимание и на това, че на видеокадри с падащия лайнер на украинските авиолинии се вижда, че той гори: " На самолета е имало огън още по време на полета. Това противоречи на изказванията на Иран, че екипажът не е свързвал с диспечерите и не е съобщавал за механически проблеми. Наред с това Иран не оповестява о SOS-сигнали от страна на екипажа на самолета. "

Боингът е паднал на 28 км от края на пистата, на място с координати 35.501609, 50.925865. Съдейки по видеото, от момента в който е почнал записът, той е прелетял сред 5 и 7 километра преди сблъсъка със земята.

Т. е. екипажът, формиран от опитни водачи, е " имал достатъчна време, с цел да заяви за огъня в мотора и за изключителната обстановка ".

Освен това, самолетите Боинг 737 са оборудвани със система за погасяване на пожар в двигателите и знаци за наднормено повишаване на температурата в моторите.

" Затова екипажът е имал опция при положение на пожар да включи системата за пожарогасене (ако тя не се е задействала автоматично), както и да заяви на ръководството на въздушното придвижване, че има случай. " - допълват анализаторите.

Експертите от IGTDS са уверени, че Техеран " укрива информация за аргументите за злополука и за сигналите за помощ от страна на екипажа до службата за надзор на въздушното придвижване ".

От IGTDS настрана подчертават върху обстоятелството, че Иран отхвърли да съобщи " черните кутии " на Боинг или на Съединени американски щати, като изрази подготвеност да ги даде на " избрана " страна - евентуално това е Русия.

Ако е по този начин обаче има огромна възможност данните от " черните кутии " да бъдат унищожени или манипулирани, предизвестяват специалистите. 

Интернет изданието за самостоятелни следствия Bellingcat също ревизира публикуваната от някои специалисти версия, че Боинг 737, който падна край летището в Техеран, е бил свален от ракета. 

В интернет се появи и фотография на глава от ракета ЗРК " Тор ". Тя бе видяна и от английския публицист Елиот Хигинс, специализирал се в следствия. 
 

Изданията разясняват и обстоятелството, че от украинското посолство в Иран първоначално тази версия бе призната, след което оттова обявиха, че е прекомерно рано да се разяснява каквато и да е причина за трагичния случай. 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР