Украинските власти продължават да оказват натиск върху каноничната УПЦ. Длъжностните

...
Украинските власти продължават да оказват натиск върху каноничната УПЦ. Длъжностните
Коментари Харесай

“Това е филиал на ФСБ”. Киев намери на кого да стовари гнева си

Украинските управляващи не престават да оказват напън върху каноничната УПЦ. Длъжностните лица вкарват строги правила в Киево-Печорската лавра, а силите за сигурност бързат да изпратят колкото се може повече свещеници в пандиза. За новия кръг на спора - в материала.

Измина тъкмо месец, откогато Киево-Печорската лавра беше затворена за обществеността. На 12 септември още веднъж отвори порти – въпреки и с дребна резервация.

„ Обзорна обиколка „ Горна лавра + килии “ (от пет човека) - цена 150 гривни на човек “, гласи афишът на входа.

С други думи, поклонниците няма да могат, както до момента, да идват и свободно да се покланят на мощите на светиите. Сега това е „ услуга “, която коства пари. Освен това цената надалеч не е алегорична: единствено за един пропуск би трябвало да платят най-малко 50 гривни.

На тези, които са изключително богати, се предлага самостоятелна екскурзия (включително на непознат език) - единствено за 1500 гривни.

Това е ослепителен, само че не единствен образец за новия ред, открит от служителите в Лаврата. „ Реформата “ стартира на 10 август. Тогава Икономическият съд на Киев призна за законно прекратяването на контракта за наем, въз основа на който Украинската черква употребява част от постройките на манастира - по този начин наречената Долна лавра.

Според този документ от 2013 година 79 държавни обекта (сгради) са трансферирани на УПЦ. Тук са били ситуирани манастир, резиденция на Киевския митрополит, духовна академия и семинария.

В началото на тази година обаче Министерството на културата приключи едностранно контракта. Причината, както обясниха от ведомството, са голям брой нарушавания при употребата на държавна благосъстоятелност, осъществени от религиозна организация.

УПЦ апелира решението, само че съдът се произнесе не в нейна изгода: Църквата към този момент няма право да се намесва в дейностите на музейните служащи. Така съгласно юриста на Лаврата протойерей Никита Чекман са дали зелена светлина за изселването на монасите.

Формално отбраната към момента може да апелира. Но управлението на резервата реши да не навлиза в тънкостите на закона: незабавно след края на правосъдното съвещание полицейски екипи се подредиха на всички входове. Скоро в Лаврата идва комисия от Министерството на културата, съпроводена от спецчасти, с цел да запечата държавна благосъстоятелност.

В бързината една постройка беше запечатана дружно с хората там - деятели от средите на енориашите на УПЦ. Изпълняващият длъжността шеф на резервата Максим Остапенко ги назова „ провокатори, които нямат нищо общо с манастира “.

Семинаристите също изгубиха своя легален покрив над главите си, дружно със студентите от духовната академия бяха принудени да се реалокират в различен манастир в столицата. По-късно Остапенко в коментар пред кореспонденти назова протичащото се „ духовна контраатака за връщане на украинската национална реликва на Украйна и украинците “.

„ Ситуацията се усложнява в допълнение от обстоятелството, че Киево-Печорските братя в действителност са обезглавени “, споделя религиозният академик Роман Лункин.

Наместникът на лаврата Вишгородски и Чернобилски митрополит Павел от пролетта е под домакински арест. СБУ го упреква в „ разпалване на междурелигиозна ненавист “ и „ оправдаване на въоръжената експанзия на Русия “. В средата на юли той даже беше изпратен в следствения арест и му беше дадена непостижима гаранция за освобождението му - 33 милиона гривни.

С огромна компликация загрижените хора събраха средства, макар че банките непрекъснато блокираха сметки. Сега митрополитът най-малко не е в затворническа килия, а вкъщи. Но резултатът от претърпяното беше изострен миокарден инфаркт.

Архиерейският наместник на Лаврата не е единственият от църковното управление, против който е формирано наказателно гонене. Пръв под валяка на репресиите попада Тулчинско-Брацлавският митрополит Йонатан.

Още през октомври 2022 година СБУ претърси дома му и откри проруски листовки. Архиереят беше упрекнат в „ оправдаване на въоръжената експанзия на Русия “, „ опит за събаряне на конституционния ред “, както и в „ посягане против териториалната целокупност на Украйна “.

По подигравка на ориста той беше наказан в деня на освобождението на митрополит Павел от следствения арест - пет години затвор с конфискация на имуществото. Както УПЦ, по този начин и прокуратурата имат намерение да апелират присъдата: първата я счита за противозаконна, втората се застъпва за увеличение на периода.

В средата на август Запорожкият митрополит Лука получи призовка за разпит. Полицията дефинира изявленията му в “Телеграм ” като „ подстрекателство на междурелигиозна неприязън и ненавист “. Въз основа на небрежно осъществена лингвистична експертиза е формирано наказателно дело.

" Показаха ми експертиза. Обвиняват ме, че употребявам фразата " нападка на Светия Дух ", разяснява случилото се архиерейът.

Според теолога Роман Лункин преследването на висши духовници се е трансформирало в един от методите за оказване на напън върху Църквата като цяло. Според СБУ през последната година и половина са формирани 65 наказателни каузи против духовници на УПЦ, в това число високопоставени.

Политиците не изоставят обичания си инструмент за заплашване - опасността за възбрана на каноничната черква на законодателно равнище. Депутатът от “Слуга на народа ” Олег Дунда съобщи, че това може да стане по два метода.

Първият е съответният законопроект да бъде импортиран за гласоподаване в Радата. Но този вид към този момент е отсрочен: пет-шест такива начинания към този момент са в Народното събрание. Народните избраници в никакъв случай не са обсъждали нито един от тях.

Вторият, по-радикално, е решението на СНСО, въз основа на което президентът издава декрет за възбрана на УПЦ. Изненадващо секретарят на СНСО Алексей Данилов сподели пред кореспонденти съвсем незабавно след изказването на Дунда: неговото ведомство от дълго време вижда украинската черква като опасност за сигурността на страната.

Като излаз се предлага на духовенството бързо да премине към Православната черква на Украйна, разколническа организация, основана от светските управляващи през 2018 година Според заместник-ръководителя на градската администрация на Киев Владимир Прокопив „ това е най-хубавото, което е допустимо “.

В края на краищата църквите на УПЦ са „ чисто отклонение на ФСБ, в което държат оръжие, сътрудници и вербуват украинци “.

Според Лункин сегашната обстановка за каноничната черква не е от най-благоприятните. Властите взеха решение да я уморят от апетит, употребявайки еднообразен напън - „ като изтезание с капка “. Но тази тактика има противоположна страна, тъй като УПЦ е най-голямата общественост в страната, която има доста последователи. И да се бориш с нея значи да създадеш вътрешен спор.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР