Украинските власти осъдиха продължаващия руски обстрел на градове в североизточната

...
Украинските власти осъдиха продължаващия руски обстрел на градове в североизточната
Коментари Харесай

Умишлен терор. Улиците на Мариупол са осеяни с трупове

Украинските управляващи осъдиха продължаващия съветски обстрел на градове в североизточната част на страната и обсадата на южния пристанищен град Мариупол, почнала преди съвсем два месеца.

След като не съумя да преодолее украинската опозиция в северната част на страната, армията на Русия се насочи към Донбас на изток, само че продължи от разстояние градове из цялата страна, в това число и столицата.

В последните четири дни са убити 18 души и над 100 са ранени при обстрела на Харков, в североизточната част на Украйна, заяви президентът Володимир Зеленски .

"Това не е нищо друго с изключение на тенденциозен гнет: минохвъргачки, артилерия против елементарни жилищни квартали, против елементарни жители ", сподели Зеленски късно в неделя.

Русия отхвърля да нападна цивилни и отхвърля представяните от Украйна доказателства за осъществени военни закононарушения. Москва назовава нашествието "специална военна интервенция " за демилитаризация на Украйна и премахване на "опасните националисти ".

Западът и Украйна упрекват съветския президент Владимир Путин за непредизвиканата експанзия.

В неделя министър председателят на Украйна Денис Шмихал сподели, че украинските бойци в сринатия град да се отбраняват и отхвърлят съветския ултиматум да се предадат.

"Градът още не е паднал ", сподели той пред Ей Би Си. Според него украинските бойци не престават да управляват някои елементи от града.

В събота Русия разгласи, че към този момент управлява жилищните региони, а украинската опозиция продължава в металургичния комплекс "Азовстал ", който е на брега на Азовско море.

Превземането на Мариупол, основното пристанище на Донбаския район, ще бъде стратегически триумф за Русия. Това ще ѝ даде опция да свърже следената от проруски сепаратисти територия на изток с анексирания от Москва през 2014 година полуостров Крим.

По улиците на Мариупол лежат тела на убити, покрити с одеяла, предава Ройтерс. Сградите са разрушени, дърветата са изгорели. Руски бойци ревизират документите на преминаващите цивилни.

Съветник на кмета на града е представен от Би Би Си, че съветските бойци издават пропуски на останалите хора.

"Стотици хора би трябвало да се редят на опашки за пропуски, без които няма да могат да се придвижват сред другите квартали ", споделя Петро Андрюшченко.

Серхий Гайдай, губернатор на прилежащия район Луганск, прикани хората да се изтеглят.

"Следващата седмица ще бъде сложна ", написа той във Facebook. "Това може да е финален път, когато ще можем да ви спасим ".
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР