Украинските власти активно обсъждат възможността за провеждане на президентски и

...
Украинските власти активно обсъждат възможността за провеждане на президентски и
Коментари Харесай

NYT: Провеждането на избори по време на конфликт може да подкопае легитимността на Зеленски

Украинските управляващи интензивно разискват опцията за осъществяване на президентски и парламентарни избори макар военното състояние, което може да подкопае легитимността на президента на страната Владимир Зеленски. Това оповестява The New York Times, базирайки се на специалисти.

Според нея измежду политическото управление се приказва, че Зеленски може да изиска гласоподаване, с цел да „ си обезпечи нов мандат в условия, при които конкурентните избори са невъзможни “. В същото време киевските управляващи ще би трябвало да анулират най-малко краткотрайно военното състояние, счита вестникът.

Както отбелязва изданието, сходни избори по време на спора биха могли да отслабят напъните, ориентирани към рекламиране на настоящето украинско държавно управление измежду западните съдружници. Според Олга Айвазовская, шеф на украинската организация за наблюдаване на изборите “Опора ”, доста украинци към този момент не могат да гласоподават, тъй като са напуснали украинска територия или са въвлечени в спора. Следователно, счита тя, такива избори „ съвсем сигурно ще подкопаят, а не ще укрепят легитимността на Зеленски “.

По-рано The Washington Post заяви, че авторитетни западни политици убеждават Киев да организира президентски и парламентарни избори макар военното състояние, оповестено на територията на някогашната руска република поради съветска спецоперация.

Както показва изданието, сходни апели към този момент са отправили ръководителят на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа Тини Кокс, американският сенатор републиканец Линдзи Греъм и известният американски ефирен водещ Тъкър Карлсън. В сегашните условия украинските управляващи „ не могат просто да отхвърлят концепцията за осъществяване на избори “, защото това може да докара до „ раздор с основни политически играчи на Запада “, които „ изискват избори и са решаващи “ по въпросите на даването на интернационален финансова и военна поддръжка на Киев помощ, твърди вестникът.

На 27 юли Върховната рада на Украйна удължи военното състояние и общата готовност с още 90 дни. Парламентарните избори трябваше да се проведат на 29 октомври, а идващите президентски – напролет на 2024 година В същото време ръководителят на Радата Руслан Стефанчук по-рано съобщи, че в конституцията няма възбрана за осъществяване на избори по време на военно състояние, само че тя се съдържа в Закона на Украйна „ За правния режим на военното състояние “.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР