Украинските въоръжени сили са променили тактиката си за използване на

...
Украинските въоръжени сили са променили тактиката си за използване на
Коментари Харесай

Украйна е променила тактиката – ударите с HIMARS вече са по струпвания на жива сила

Украинските въоръжени сили са трансформирали тактиката си за потребление на ракетните системи HIMARS, които в този момент са ориентирани към казарми, където е концентриран съветски боен личен състав, написа в. " Ню Йорк Таймс ", базирайки се на военния анализатор Майкъл Кофман.

Днес ВСУ оповестиха за 500 убити или ранени съветски военнослужещи край Чулаковка в Херсонска област. Ударът, осъществен на 31 декември в селото на левия бряг на река Днепър, гласи известието, като не са посочени детайлности, а данните не са доказани от други източници.

Междувременно бе оповестен видеозапис с украинското знаме, развяващо се на остров Болшой Потьомкински край Херсон, т.е. сред десния и левия бряг на Днепър.

Няма публично удостоверение на информацията за освобождението на острова нито от украинските военни, нито от съветски източници.

Западните военни анализатори обръщат внимание на евентуалния нов метод на Киев при потреблението на HIMARS. Докато ВСУ използваше ракетите основно за поразяване на хранилища за муниции и линиите за доставяне, в този момент стартира да нападна казарми и други места за концентриране на войски, споделя Майкъл Кофман, шеф по съветските проучвания в изследователския институт C.N.A. в Съединени американски щати.

" Притокът на мобилизирани бойци към фронтовата линия ги направи уязвими за удари ", споделя той пред вестника.

Ден преди този момент съветското министерство на защитата призна за най-голямата единична загуба на съветски военнослужещи, когато ракети HIMARS, изстреляни по база в Макеевка, убиха 63 военнослужещи.

В същото време ВСУ заяви, че в Макеевка са починали към 400 души, а към 300 са ранени, появиха се и сателитни фотоси от мястото (преди и след обстрела).

 Снимка: БТА/AP

Това ли е най-голямата загуба за съветската войска? - този въпрос задава Би Би Си и прави преглед на известните до момента такива огромни загуби.

Преди това съветското военно министерство е съобщавало обществено за общия брой на жертвите единствено два пъти - в самото начало на март и в края на септември 2022 година Във всички останали случаи Министерството на защитата на Русия не е предоставило спомагателни данни или детайлности за военните жертви.

Въпреки това са известни няколко случая на огромни еднократни загуби на съветската войска.

В първия ден от съветската инвазия в Украйна десантчици се приземиха на летище Гостомел край Киев. Точният брой на починалите руснаци по време на интервенцията не е прочут.

Данните, проучени от Би Би Си, демонстрират, че съветските десантчици са претърпели най-голямата единична загуба на жива мощ в Гостомел на 6 март, като тогава са починали минимум 27 бойци и офицери от въздушнодесантните войски. Те са служили най-вече в 31-ва въздушнодесантна бригада.

Реалният брой на починалите в този ден може да е по-висок, защото се проучват единствено открити източници на информация. Руското министерство на защитата не оповестява броя на починалите при щурма на Гостомел.

През нощта на 13 против 14 април украинските военни обстрелват ракетния крайцер " Москва ", който се намира в Черно море. Корабът потъва вследствие на нанесените му провали. Не е известно какъв брой души е имало на борда и какъв брой моряци са починали.

Руското министерство на защитата първо съобщи, че флагманът на съветския Черноморски флот е потопен, до момента в който е бил влачен на буксир " в бурни условия ", и призна гибелта на един човек. Двадесет и седем души бяха оповестени за изчезнали.

Въз основа на открити данни от Би Би Си, " Медиазона " и доброволци бяха открити имената на 22-ма членове на екипажа на " Москва ", починали при потъването на крайцера. Друго издание - " Медуза ", базирайки се на свои източници, оповестява, че 37 военнослужещи са починали вследствие на обстрела и потъването на крайцера.

През ноември съветски съд разгласи 17 моряци от крайцера " Москва " за мъртви, само че не свърза това с войната в Украйна. През цялото това време починалите моряци се водят като " изчезнали без новина ".

През първите дни на март съветската войска нападна Киев от няколко направления. Една от най-кръвопролитните е борбата за село Мошун в Бучанския регион на Киевска област.

На 6 март бойци и офицери от морската пехота губят минимум 21 души при опит да открият надзор над селото. Повечето от починалите са служили в 155-а бригада на морската пехота на съветската войска.

На 19 юли украинските въоръжени сили обстрелват постройка, в която е ситуирана полевата база на специфичните сили " Меркурий " на Росгвардия.

Украинските публицисти оповестяват за 18 починали, а от съветска страна няма публични данни. Близки на починалите обаче показват почти същата цифра.

По късно Би Би Си съумява да удостовери имената на 10 починали от при обстрела на " Меркурий ".

Поради неналичието на информация от фронта е мъчно да се каже дали обстрелът на професионалното учебно заведение в Макеевка е най-голямата единична загуба за съветската войска. Но това несъмнено е най-голямата единична загуба, приета от съветското министерство на защитата, написа Би Би Си.

Съкрушителният високоточен удар на HIMARS по съветската база в Макиевка в навечерието на Нова година провокира нова вълна от рецензии против съветското военно управление, пишат в следващата си сводка специалисти от Института за военни проучвания на Съединени американски щати (ISW).

Украинският общоприет щаб заяви, че при удара са били унищожени до 10 единици съоръжение, само че не уточни приблизителния брой на жертвите.

ISW счита, че съветското министерство на защитата се пробва да трансферира виновността за неприятната организация на сигурността и секретността на интервенциите върху водачите на самопровъзгласилата се Донецка национална република и самите мобилизирани.

Представители на ДНР обявиха пред съветски медии, че повода за удара е " високата клетъчна интензивност на военнослужещите " (твърди се, че ударът е бил нанесен малко след полунощ).

" Предварително повода за попадението на HIMARS е дейното потребление на мобилни телефони от пристигналите военнослужещи. Врагът е употребявал разследващия комплекс ECHELON, с цел да разпознава клетъчната интензивност и местоположението на клиентите ".

Прокремълски издания и някои " военни репортери " обявиха, че съветските военни не би трябвало да подценяват опциите на Украйна и приканиха за по-строги правила за потреблението на мобилни телефони от военнослужещите.

В медийното пространство се появиха и апели за санкции на тези, които са решили да употребяват постройката на ПТУ за разполагане на военни, както и претенции за оставката на ръководителя на ДНР Денис Пушилин.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР