Руската машина за обезвреждане на мини детонира в масивна огнена топка от бомба от дрон

...
Украинските сили унищожиха руска машина за обезвреждане на мини UR-77
Коментари Харесай

Украинските сили унищожиха руска машина за обезвреждане на мини UR-77 Meteorit по зрелищен начин, използвайки импровизиран боеприпас, изхвърлен от дрон. Малката бомба предизвиква масивна вторична експлозия, която унищожава превозното средство.

Видео на атаката с дрон беше публикувано онлайн чрез акаунти в социалните медии, свързани със 79-та въздушно-щурмова бригада на Украйна. Не е ясно къде и кога са заснети кадрите. Превозното средство също е неподвижно с отворени люкове, което предполага, че може вече да е било повредено, обездвижено или изоставено по друг начин, преди бомбата да падне вътре. UR-77 са били използвани и от двете страни в конфликта като ценни инструменти за прорязване на вражески минни полета, но дори могат да бъдат използвани за атака на вражески сили, особено в гъста градска среда.

https://twitter .com/Osinttechnical/status/1691084867839172609?s=20

Бомбата изглежда е базирана на граната за използване в 40-милиметрови гранатомети, комбинирани с оцветена в черно опашка. Златистият връх на гранатата сочи, че тя е високоексплозивен тип с двойно предназначение (HEDP). Типичната HEDP 40 mm граната има профилиран заряд, предназначен да прониква през сравнително лека броня, както и тяло, проектирано да се превръща в градушка от смъртоносни фрагменти, които представляват заплаха за небронирани превозни средства и персонал.

Дори с с многоцелевия си дизайн, 40-милиметрова HEDP граната, разбира се, все още не би могла сама да причини взрива, който се вижда във видеото. Това предполага, че UR-77 все още е имал поне един линейни заряд вътре, когато е бил ударен, което след това е причинило огромна вторична детонация.

Основната роля на UR-77 е да изстрелва ракетно-подпомогнати линейни заряди към разчистване на минни полета от пускова установка, монтирана в горната задна част на корпуса на превозното средство. Системата за изстрелване на Meteorit, която използва шаси, получено от това, използвано на 122-милиметровата самоходна гаубица 2S1 Gvozdika, може да бъде заредена с до два линейни заряда наведнъж.

Всеки линейни заряд е по същество въже, съставено от високо експлозиви. Те се изстрелват в желана област и след това детонират. След това свръхналягането от взрива задейства всички близки мини, помагайки за създаването на безопасен коридор за преминаване на приятелски сили.

https://www.youtube.com/watch?v=KEtgC5hwzcg

Съществуват най-малко два типа линейни заряди, които могат да се използват с UR-77, UZ-67 и UZP-77. UZ-67 и UZP-77 могат да създават „ленти“ през минно поле, които са дълги съответно между 75 и 80 метра (246 и 262,5 фута) и 80 и 90 метра (262,5 фута и 295 фута), според САЩ от 2016 г. Армейски наръчник за чужди военни способности. Ширината на лентите, които произвеждат и двата типа, обикновено е около шест метра (почти 20 фута). Ракетно-подпомогнатият характер на заряда позволява на превозното средство да стои доста далеч от целевата зона и радиуса на взрива на експлозията.

Опустошителната експлозивна сила, която произвежда линейният заряд, означава, че той също може да се използва в по-директна роля срещу вражеските сили като нещо като артилерия с малък обсег. Според съобщенията и Русия, и украинските сили са използвали UR-77 по този начин по време на настоящия конфликт.

https://www.youtube.com/watch?v=biJig8f0-wQ https://twitter .com/Tendar/status/1643232372584861699 https://twitter.com/mil_in_ua/status/1499376932810547208

UR-77 са използвани извън основната си роля за разчистване на мини и в други конфликти. Руските и/или сирийските сили използваха забележително метеорити по този начин в градски битки в ранните години на гражданската война в Сирия.

https://www.youtube.com/watch?v=Fq8uUMjkteQ

Украйна не е започнала конфликта с Метеорити в своя инвентар, но оттогава е заловила редица от тези превозни средства от руските сили. Значението на разминирането и други бронирани бойни инженерни превозни средства беше само подчертано, откакто украинските въоръжени сили започнаха своята контраофанзива през юни.

Новият видеоклип на разрушаването на UR-77 също е просто повече доказателство за много реалната заплаха, която представляват дори малките въоръжени търговски дронове, особено ако техните атаки могат да бъдат използвани за предизвикване на много по-големи вторични експлозии. Това е реалност, която има въздействие върху и извън традиционните бойни полета, включително когато става въпрос за защита на критична гражданска инфраструктура.

Ако не друго, от това, което може да се види в скорошното видео за атака с дрон, сега изглежда, че бъдете поне с един UR-77 по-малко на бойното поле в Украйна от двете страни.

Свържете се с автора: [email protected]

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР