Украинските сили проведоха на 10 юни контранастъпателни операции в поне

...
Украинските сили проведоха на 10 юни контранастъпателни операции в поне
Коментари Харесай

ISW: Русия и Украйна на фронта – тактика и слабости

Украинските сили организираха на 10 юни контранастъпателни интервенции в най-малко четири региона на фронта. Руски източници оповестиха за украинска интензивност в Луганска област, покрай Билогоривка. Говорителят на украинската Източна група на силите полковник Сергий Череватий означи, че украинските сили са напреднали до 1400 м в неуточнени региони на фронта на Бахмут, а съветските блогъри прецизират за северозапад и североизток от Бахмут.

Руското министерство на защитата (МО) и други съветски източници настояват, че украинските войски са направили локализирани офанзиви в граничния регион на Донецка и Запорожка област, изключително в региона на Велика Новосилка. Това се показва в дневния разбор на обстановката в Украйна на Института за проучване на войната ().

ISW по-рано заяви, че съветските сили са дали отговор на началото на украинските контранастъпателни интервенции в западната Запорожка област. Tе са следвали откритата съветска теория, която приканва за първи ешелон от войски за отбиване или закъснение на атакуващи сили с минни полета, укрепления и опорни точки, както и втори ешелон от войски сили за контраофанзива против всеки противников пробив.

Руските известия за украински набези в Южна Украйна през последните дни допускат модел, при който украинските сили правят лимитирани пробиви и краткотрайно заемат нови позиции, преди съветските сили по-късно да възвърнат или изтласкат украинските сили от тези позиции.

Този тактически модел демонстрира, че съветските сили евентуално са поддържали доктринално постоянни отбранителни интервенции в Южна Украйна, макар че, както ISW заяви по-рано, отбранителните елементи на 58-ма CAA евентуално са едни от най-ефективните съветски елементи, ситуирани сега в Украйна.

Руските блогъри не престават да акцентират съветските благоприятни условия за електронна война като основни за спиране на украинските офанзиви. Украинските сили са пробвали свои лични „ електронни контрамерки “ против съветските разследващи и контролни качества в региони, където има украински офанзиви, само че тези опити са били несполучливи. Съобщава се, че съветските сили сполучливо са подобрили потреблението на радиоелектронна бойна техника по време на нахлуването в Украйна.

Руски източници настояват, че украинските сили имат тактически преимущества при осъществяване на офанзиви през нощта заради предоставеното от Запада съоръжение с превъзходни нощни оптични системи. Известен съветски блогър твърди, че украинските сили стартират офанзиви през нощта, тъй като предоставеното от Запада съоръжение обезпечава на украинските сили отлична оптика за нощно виждане.

В Запорожка област Владимир Рогов също твърди, че нощните офанзиви разрешават на украинските сили да употребяват по-ефективно съоръжение, предоставено от Запада. Руски източници необятно настояват, че украинските сили са почнали или засилили офанзивите през нощта през последните дни и украинските сили може от ден на ден да употребяват преимуществата, предоставени от западните системи.

Руски източници не престават да акцентират ролята на оскъдните съветски термобарични артилерийски системи TOS-1A на равнище боен окръг против украинските офанзиви, макар че украинските сили унищожиха минимум две от тези основни системи през последните дни. Геолокирани фрагменти, оповестени на 8 и 9 юни, удостоверяват, че украинските сили са употребявали западни прецизни муниции (според известията 155-милиметровата артилерийска система Paladin), с цел да унищожат минимум две съветски термобарични артилерийски системи TOS-1A – мощно разрушителни, само че нищожни като артилерийски средства, следени от съветския боен окръг равнище – в западната и източната Запорожка област по време на украинската контранастъпление.

Руското министерство на защитата (МО) акцентира ролята на системите при нанасяне на удари по украински позиции на фронтовата линия в западната част на Запорожка област.

Блогър твърди, че тези единици са поредно обстрелвали украинските сили на административната граница на Донецко-Запорожката област и в западната Запорожка област през последните няколко дни и характеризира единиците като съществени за отбиване на украинските фронтални офанзиви.

Очевидното разчитане на съветските сили на характерни артилерийски средства е удивително, защото прецизните украински удари по тези системи биха могли евентуално да усложнят съветските отбранителни качества и е малко евентуално съветските сили да имат задоволително системи TOS-1A, с цел да обезпечат същото равнище на огнева поддръжка по цялата фронтова линия.

В момента украинските сили се пробват да извършат извънредно сложна тактическа интервенция – фронтално нахлуване против готови отбранителни позиции, в допълнение усложнено от неналичието на предимство във въздуха – и тези първични офанзиви не би трябвало да се екстраполират, с цел да се плануват всички украински интервенции. Не е изненадващо, че украинските сили дават жертви при първичните офанзиви против някои от най-добре квалифицираните съветски сили в Украйна. Първоначалните офанзиви обаче – и изключително определени фрагменти, които съветските източници съзнателно популяризират и акцентират – не са представителни за всички украински интервенции. Руската войска остава рискова и украинските сили сигурно са изправени пред тежка борба, само че Украйна към момента не е заела по-голямата част от своите контранастъпателни сили и съветската защита не е еднообразно мощна по всички браншове на фронтовата линия.

Ръководителят на Чеченската република Рамзан Кадиров откри ясна риторична граница сред рецензиите на съветското министерство на защитата и рецензиите на съветския президент Владимир Путин в изказване на 9 юни. Кадиров разгласява в Telegram на 9 юни детайлностите от частен телефонен диалог, извършен с финансиста на групата „ Вагнер “ Евгений Пригожин в края на май, откакто съгласно известията са постигнали съглашение за замяна в Бахмут.

Съобщението на Кадиров евентуално е имало за цел да покаже неговата преданост към Путин и да показа Пригожин като съперник на цялостното съветско военно управление.

Руските сили нападнаха украинско оперативно летище по време на различен удар с ракети и безпилотни летателни апарати против Украйна в нощта на 9 против 10 юни. Командването на украинските военновъздушни сили заяви на 10 юни, че съветските сили са изстреляли осем наземни ракети от разнообразни видове и 35 безпилотни летателни апарата вид Shahed против Украйна от северна и южна посока и удари оперативно летище в Полтавска област с балистични ракети „ Искандер “, крилати ракети и дронове иранско произвеждане.

Ръководителят на Полтавска област Дмитро Лунин означи, че ударът е развалил инфраструктурата на летището и друго неуточнено съоръжение.

Бившият представител на Донецката национална република (ДНР) Едуард Басурин похвали удара, че „ най-сетне “ е ориентиран към украинските летища.

ISW неотдавна оцени, че Русия организира нова въздушна акция, ориентирана към украинските контраатаки, и съветските източници евентуално ще употребяват отчетите за такива удари, с цел да дефинират актуалната въздушна акция като самодейна и ефикасна на фона на украинските контраатаки в целия спектакъл.

Руското МО разгласи на 10 юни, че възнамерява да официализира организацията на доброволчески формирования. На 10 юни министърът на защитата на Русия Сергей Шойгу подписа заповед, определяща реда за образуване на служебната активност на доброволческите формирования.

Заповедта планува доброволците да подпишат самостоятелни контракти с МО или съответните им доброволчески формирования до 1 юли.

От МО обявиха, че тези контракти ще дадат на доброволческите формирования нужния юридически статут и ще разширят ограниченията за обществена протекция и поддръжка на доброволците и членовете на техните фамилии.

Заповедта допуска, че някои доброволци може да служат без контракти или по контракти, които МО не признава за изцяло законни. Министерството на защитата твърди, че формалното образуване на доброволчески формирования ще разреши на съветските чиновници да усилят набора по контракт. Държавният секретар и заместник-министър на защитата Николай Панков добави на заседание в Министерството на защитата по отношение на набора по контракт на 10 юни, че сега в редовете на съветските въоръжени сили служат над 40 доброволчески формирования.

Заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев по-рано съобщи, че съветската войска е набрала повече от 117 400 военнослужещи по контракт в доброволчески формирования от 1 януари 2023 година

Официалното образуване на нередовни доброволчески формирования евентуално ще породи напрежение в организационния уред на Министерството на защитата, изключително защото то продължава да разчита на доброволчески формирования за настоящите старания за криптомобилизация.

Руското министерство на защитата също по този начин твърди, че броят на новобранците по контракт се е нараснал през последните месеци. Панков твърди, че през първата десетдневка на юни са сключили контракти 13 500 новобранци, което е 2,1 пъти повече от наборите през първата десетдневка на май и 3,1 пъти повече от тази през първата десетдневка на април.

Панков особено акцентира градовете Москва и Севастопол; републиките Алтай, Ингушетия, Башкортостан, Карачаево-Черкез, Коми, Чечения и Тува; Астраханската, Воронежката, Мурманската, Пензенската, Сахалинската и Тюменската области и Еврейският самостоятелен окръг като сполучливо изпълняващи проекти за набиране на договорна работа.

Чеченската правозащитна организация North Caucasus SOS разгласява следствие на 10 юни, в което в детайли се разказва по какъв начин управляващите са употребявали насилствени ограничения за набиране на чиновници от началото на войната в Украйна. Получили са квоти за броя на чеченските поданици, които би трябвало да наемат в доброволчески елементи.

Чеченските управляващи също държат поданици в центрове за задържане без документи или правосъдни процедури и разрешават на жителите да изоставен единствено в случай че се съгласят да се бият в Украйна.

Украински отчет твърди, че Крим страда от проблеми с водоснабдяването след разрушаването на язовира на водноелектрическата централа Каховка (KHPP). Украинският противодействуващ център твърди, че Кремъл е инструктирал кримската окупационна администрация да реши казуса с водоснабдяването на Крим и че кримската окупационна администрация заобикаля необятно отразяване на казуса с водоснабдяването.

Руски източник твърди, че Севернокримският канал, който е доставял вода, е пресушен. Ръководителят на кримската окупация Сергей Аксьонов по-рано съобщи, че Крим няма проблеми с водоснабдяването. По-специално, Русия въпреки всичко съумя да поддържа водоснабдяването преди войната през 2022 година и завладяването на части от Херсонска област.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР