Украинските депутати одобриха държавния бюджет за 2024 г., според който

...
Украинските депутати одобриха държавния бюджет за 2024 г., според който
Коментари Харесай

Украйна отделя за отбрана половината от бюджета си за 2024 г.

Украинските депутати утвърдиха държавния бюджет за 2024 година, съгласно който половината от всички държавни разноски ще отидат за защита, съобщи Агенция Франс Прес.

И Киев, и Москва усилиха доста военните си разноски след началото на пълномащабната рускаа инвазия.

По данни на Министерството на финансите на Украйна за защита ще бъдат изхарчени съвсем 1,7 трилиона гривни (около 47 милиарда долара), което е почти същата сума като през 2023 година

Украйна разчита значително на финансова поддръжка от Международния валутен фонд и западните съдружници като Съединени американски щати, с цел да поддържа стопанската система си на повърхността по време на войната.

Тя съобщи, че се нуждае от 41 милиарда $ външна помощ, с цел да покрие ежедневните си разноски през идната година, което е почти същата сума, от която МВФ предвижда, че ще се нуждае през 2023 година

" Приоритетите на държавния бюджет са ясни. Укрепване на отбранителната дарба, отбрана на популацията, подкрепяне на ветераните, повишение на обществените стандарти и икономическо възобновяване. " - обявиха от финансовото министерство.

" Ще разполагаме с повече безпилотни летателни апарати и лични оръжия, с цел да победим по-бързо ", допълват от ведомството.

Във вечерното си послание в понеделник президентът Володимир Зеленски съобщи, че бюджетните запаси ще бъдат разпределени за реализиране на победа.

" Всички виждаме, че хората упорстват бюджетните средства да бъдат отделени за подкрепяне на защитата, а не за асфалтиране и ремонт на улици ", сподели Зеленски.

" Това е най-правилното нещо, което би трябвало да се направи. Всички запаси би трябвало да се употребяват, с цел да стане Украйна по-силна ", добави той. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР