Украинските бежанци, настанени в общинската сграда на бившата Белодробна болница

...
Украинските бежанци, настанени в общинската сграда на бившата Белодробна болница
Коментари Харесай

Грешка. Кметът на Пловдив няма да отнема сградата, подслонила стотици бежанци

Украинските бежанци, настанени в общинската постройка на някогашната Белодробна болница в Пловдив , въпреки всичко ще могат да останат и парцелът няма да бъде отнеман от фондацията, която се грижи за хората, бягащи от война.

Предложение постройката да бъде предоставена на частен вложител, импортирано от кмета на Пловдив Здравко Димитров (ГЕРБ), бе върнато за преразглеждане от правната комисия към Общинския съвет в петък, заяви БНР. Ден, откакто желанието на общинската администрация стана обществено известно, Димитров сподели за бежанците, че " няма да ги пипаме ". А заместникът му Георги Титюков добави, че е позволена неточност и в проекторешението.

За желанието на Здравко Димитров заяви в четвъртък издателят и някогашен народен представител от " Демократична България " Манол Пейков. Той разгласява и документите, импортирани от кмета в Общинския съвет.

Става въпрос за постройката на някогашната Белодробна болница в Пловдив, която от март месец се стопанисва от фондацията " Юкрейн съпорт енд реновейшън " на украинската гражданка Наталия Елис. Там сега са настанени 148 украински жители, избягали от войната. Сред тях са и 52 деца, сподели Пейков. През последните месеци постройката беше ремонтирана със средства от донори и с труда на самите бежанци и доброволци. Според решението на Общинския съвет от пролетта парцелът е отстъпен на фондацията до края на годината.

От оповестените документи се схваща, че на 8 декември МБАЛ " Света Каридад " ЕАД е внесло в Община Пловдив капиталово желание за преобразуването на терена в профилирана частна болница. Шест дни по-късно кметът на Пловдив Здравко Димитров е предложил на Общинския съвет да утвърди инвестицията и да отдаде терена на частната компания безплатно за период от 30 години , а съществуващата постройка - за период от 10 години .
 Начинът, по който наподобява постройката през днешния ден, след ремонта, осъществен от самите украински бежанци и доброволци.
Така предлагането сложи в риск подслонените в постройката над 140 украински бежанци. В във Facebook Манол Пейков, споделя, че положението на обекта е било " съкрушително " и той е бил зарязан през последните 7 години. Фондацията " Юкрейн съпорт енд реновейшън ", която е получила право да го стопанисва, обаче е съумяла посредством дарения и труда на самите бежанци да го ремонтира и да го направи кадърен за обитаване.

" Сега единствено с един-единствен размах кметът на Пловдив има намерение да им отнеме всичко, добито с толкоз пот и мъжество – и на процедура да остави на улицата 148 души в средата на зимата ", написа Пейков.
 Начинът, по който е изглеждала постройката през март 2022 година, преди да бъде ремонтирана от фондация
Предложението на кмета Здравко Димитров и регионалният шеф Ангел Стоев , който сподели, че преди по-малко от месец кметът Димитров е заявил, че постройката ще продължи да се употребява от фондация " Юкрейн съпорт енд реновейшън " до привършване на войната.

" С сходно предложение до общинските съветници обаче не се подсигурява по какъвто и да е метод оставането им там ", уточни Стоев. И добави, че изрично възразява против опитите украинските бежанци да бъдат изгонени от " Втори дом " - както е наименуван центърът.

Реакциите от Здравко Димитров и Георги Титюков пристигнаха по-късно. " Кога ще свърши войната никой не знае, дано да си проектират хората, желаят да влагат ", сподели кметът на Пловдив, представен от БНР. Едновременно с това той добави, че украинските бежанци ще останат в постройката и " никой няма да ги пипа ".

Това удостовери и заместникът му Георги Титюков , съгласно който предлагането за отдаване на постройката и терена на вложител ще бъде пренаписано, тъй че да включва гаранции за оставането на бежанците. " Категорично това ще бъде записано. Допуснали са неточност сътрудниците от общинска благосъстоятелност, които са готвили предлагането ", сподели той.

Пред Свободна Европа Христо Христев , член на Съвета на шефовете на МБАЛ " Света Каридад " ЕАД, сподели, че сдружението не желае да гони подслонените украински бежанци. По думите му вложителите са съгласни в капиталовото желание да бъдат включени съответни гаранции, че бежанците ще имат право да останат " до края на войната ".

Христо Христев не знае по какъв начин тъкмо би трябвало да наподобява тази дефиниция, с цел да е ясно каква дата ще се одобри " като завършек на войната ". Предложението би трябвало да пристигна от общината.

Така в последна сметка в петък правната комисия към Общинския съвет върна предлагането на Здравко Димитров за преразглеждане. По информация на БНР комисията е поискала мнение от отрасловите заместник-кметове Анести Тимчев и Пламен Райчев и от общинската дирекция " Стопански действия ". Те би трябвало да дават разбор за нуждата от ново здравно заведение и опцията за публично-частно партньорство.

Следващата сесия на Общинския съвет в Пловдив е в понеделник, 19 декември. БНР заяви, че гласуването за даването на някогашната Белодробна болница на частното сдружение МБАЛ " Св. Каридад " е включено в нейния дневен ред.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР