Украински военни тренираха стрелба по сгради с минохвъргачки в петък

...
Украински военни тренираха стрелба по сгради с минохвъргачки в петък
Коментари Харесай

Украинската армия се готви за градски боеве край Чернобил

Украински военни упражняваха пукотевица по здания с минохвъргачки в петък по време на бойни учения в град Припят. Той бе зарязан след нуклеарната злополука в атомната електроцентрала „ Чернобил” през 1986 година, оповестява „ Фокус”.

Специални елементи, полиция и национална армия организираха ученията на покритите със сняг улици наоколо до изоставени руски хотели и здания, на някои от които още добре си личат сърпът и чукът. Специален блок за радиационен надзор прави инспекции преди и по време на ученията.

Украйна се готви за допустима военна атака, откакто Русия разположи над 100 000 бойци покрай границите ѝ през последните седмици.



„ Това беше борба с нередовни милиции в градска среда”, разяснява пред „ Ройтерс” боец, облечен в бяла камуфлажна екипировка, който не показва името си.

Русия, която анексира Крим от Украйна през 2014 година и поддържа сепаратистите в източната част на страната, отхвърля да възнамерява инвазия, само че упорства за гаранции за сигурност, в това число заричане, че военният алианс на НАТО в никакъв случай няма да одобри Украйна.



На 26 април предходната година Украйна означи 35-ата годишнина от злополуката в Чернобил, когато реактор в централата на към 108 км северно от столицата Киев избухна по време на несполучлив тест за сигурност.

Резултатът беше най-тежката нуклеарна повреда в историята, изпратила облаци от радиоактивен прахуляк над огромна част от Европа.

Тридесет и един служащи и пожарникари починаха директно след бедствието, най-вече от лъчева болест.



Хиляди други по-късно издъхнаха от болести, свързани с радиацията, като рак, макар че общият брой на смъртните случаи и дълготрайните последствия за здравето остават противоречиви.

По-голямата част от региона към изоставената нуклеарна централа е ненаселен. Някога в Припят са живеели 50 000 души.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР