Украински пилоти пристигнаха в Полша, за да започнат процеса на

...
Украински пилоти пристигнаха в Полша, за да започнат процеса на
Коментари Харесай

Украински пилоти са в Полша за поемане на изтребителите от ЕС

Украински водачи дойдоха в Полша, с цел да стартират процеса на вдишване на надзор над бойни самолети, които чакат да бъдат дарени от европейски страни, заяви " Политико ", като цитира чиновник на украинското държавно управление.

Потенциалното прекачване на по-стари съветски самолети, които да се употребяват в борба против съветските сили, може да бъде най-значимият миг до момента във вълната от обещани прехвърляния на оръжие през последните 24 часа, която включва хиляди противобронени ракети, картечници, артилерия и друго съоръжение.

Все още не е ясно кои страни подаряват самолетите, само че ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел даде обещание през уикенда, че Европейски Съюз ще финансира прехвърлянето на бойните самолети от голям брой страни.

Борел малко отстъпи в понеделник, като призна, че никакви прехвърляния няма да идват от самия Европейски Съюз, а вместо това ще бъдат дарени " двустранно " от обособени страни от Европейски Съюз.

Представители на полското и словашкото държавни управления не дадоха отговор незабавно на искане за коментар, до момента в който българският министър председател Кирил Петков в понеделник сподели, че е отхвърлил настояването.

Полша и Словакия към момента летят с съветски самолети, сходни на тези, употребявани от украинските военновъздушни сили, което значи, че водачите няма да се нуждаят от доста образование, в случай че самолетите бъдат трансферирани.

В ход, който евентуално има за цел да усили натиска върху Европа да работи, украинският парламент в понеделник заяви в Туитър, че Европа изпраща 70 бойни самолета в Украйна, в това число 28 МиГ-29 от Полша, 12 от Словакия и 16 от България, дружно с 14 Су-25 също от България.

След като въздушните коридори към Киев бяха затворени от съветска Противовъздушна отбрана и бойни самолети, американските и европейските сили започнаха да доставят оръжия в Украйна по земя.

Полша, Естония и Латвия бяха едни от първите, които действаха, като изпратиха муниции, противобронени оръжия Javelin, гориво и медицински консумативи до границата с Украйна за предаване на украинските сили.

В понеделник Финландия разгласи, че ще се причисли към клуба, като даде обещание 2500 щурмови пушки, муниции, 1500 противотанкови оръжия и 70 000 пакета дажби на Украйна. Швеция също приготвя огромен пакет с оръжие и помощ, обявявайки идната доставка на 135 000 полеви дажби, 5000 каски, бронежилетки и 5000 противотанкови оръжия.

Канадският министър на външните работи Мелани Джоли отпътува за Полша във вторник, с цел да координира доставката на 100 противотанкови ракетни установки " Карл Густаф " дружно с 2000 боеприпаса и друга помощ.

Една от най-големите изненади в най-новата европейска политическа история пристигна в събота, когато немският канцлер Олаф Шолц разгласи, че изпраща 1000 противотанкови оръжия и 500 ракети " Стингър " в Украйна – поврат в немската следвоенна политика за възбрана на прехвърлянето на оръжия във враждуващи страни. Той също по този начин даде обещание неотложно ориентиране на 90 милиарда евро в немската войска.

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън също подреди в петък да бъдат предоставени оръжия на стойност до 350 милиона $ от американски ресурси за Украйна. Пред кореспонденти в Пентагона в понеделник върховен чиновник на Министерството на защитата на Съединени американски щати отхвърли да навлезе в детайлности за това какво ще бъде включено, само че сподели, че ще бъдат подкрепени " както техните наземни, по този начин и техните въздушни отбранителни качества ".
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР