Украинската заместник министър-председателка Ирина Верешчук предупреди руснаците, които осиновяват депортирани

...
Украинската заместник министър-председателка Ирина Верешчук предупреди руснаците, които осиновяват депортирани
Коментари Харесай

Украйна: Всички руски осиновители на украински деца ще си получат заслуженото

Украинската заместител министър-председателка Ирина Верешчук предизвести руснаците, които осиновяват депортирани от Украйна деца след началото на войната, че ще понесат отговорност за дейностите си, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция. 

По данни на украинското министерство на реинтеграцията на окупираните територии 19 514 деца са били нелегално депортирани от страната.

По-рано този месец Международният углавен съд (МНС) издаде заповед за ареста на съветския президент Владимир Путин и на Мария Лвова-Белова, съветския комисар по правата на детето, като ги упрекна в осъществяването на военно закононарушение за противозаконното депортиране на стотици деца от Украйна.

Верешчук написа в " Телеграм ", че децата са били " откраднати от Украйна " и се допуска, че са дадени за осиновяване в Русия.

" Силно предлагам на съветските жители да не осиновяват украински сираци, които са били нелегално изведени от краткотрайно окупираните територии на Украйна. Още един път подсещам на всички така наречен съветски " осиновители " и " настойници ": рано или късно ще ви бъде потърсена отговорност ", добави тя.

Москва не прикрива програмата, в границите на която в Русия са били доведени хиляди украински деца, само че я показва като филантропична акция за отбрана на сираците, които са били изоставени в зоната на спора.

По-голямата част от преместването на хора стана през първите месеци на войната и преди Украйна да стартира огромната си контраатака, с цел да си върне окупираните територии в източната и южната част на страната в края на 2022 година, напомня Ройтерс.

В средата на август съветското министерство на защитата заяви, че към оня миг в Русия са пристигнали над 3,5 милиона души, в това число и над половин милион деца.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР