Украинската страна е предложила да се ограничи или дори напълно

...
Украинската страна е предложила да се ограничи или дори напълно
Коментари Харесай

Украйна предложи да се спре вносът на зърно в Полша

Украинската страна е предложила да се ограничи или даже изцяло да се приключи вносът на зърно в Полша, разгласи новият министър на земеделието Роберт Телус. Той добави, че това няма да се отнася за преноса на зърно през Полша, съобщи ПАП.

" Украинската страна предложи, направи предложение за доста мощно ограничение за избран интервал от време и даже за цялостно прекъсване на вноса на зърно в Полша. Искам да кажа доста изрично: не става въпрос за пренос “, съобщи Телус в Дорохуск след среща с украинския си сътрудник.

Министърът акцентира, че преносът на зърно от Украйна през Полша ще бъде " доста мощно следен както от полската, по този начин и от украинската страна, тъй че зърното да не остане в Полша ". По такава скица вносът на украинско зърно няма да изкривява локалните пазари, само че ще може да транзитира.

Министърът Роберт Телус през днешния ден беше в Дорохуск, покрай полско-украинската граница, където украинската страна се е съгласила с полските оферти за доста мощно преразглеждане на въпроса за вноса на зърно в Полша, заяви телевизия TVN24.

Украйна е предложила нова среща преди новия сезон, с цел да се обсъдят по-нататъшни взаимни дейности.

Телус разгласи, че ще бъде подписан документ, който ще бъде изпълняван взаимно, както от украинска страна, по този начин и от полска страна. „ Украйна ще се въздържа от експорт на пшеница, царевица, рапица и слънчоглед за Полша ", съобщи той.

Украинският аграрни министър Николай Солски призна, че " обстановката е комплицирана, както за украинските, по този начин и за полските аграрни производители ".

„ Всички разбираме кой е виновникът, само че ние сме тези, които би трябвало да решат този проблем. Украинската страна ще се въздържи от експорт на пшеница, царевица, рапица и слънчогледово семе за Полша до новия сезон ", съобщи той.

По време на идната среща ще бъдат направени процедури, свързани с рестриктивните мерки на износа. Солски съобщи, че износът ще бъде позволен единствено със единодушието на полската страна. Предстои да бъдат разисквани и въпросите, свързани с преноса на зърно от Украйна през Полша.

Позовавайки се на изказването на украинския си сътрудник, Телус изясни, че въвеждането на процедурите, свързани с вноса на украински артикули, ще отнеме най-малко една седмица.

„ Дотогава ще направляваме доста строго продуктите, които влизат в Полша. И зърнените артикули, които обсъждахме през днешния ден, само че и други артикули “, сподели той.

Телус увери, че всички артикули ще бъдат тествани, тъй че Полша да получава артикули с качество, което дава отговор на полските стандарти.

В отговор на журналистически въпрос полският министър съобщи, че преносът през Полша ще тече без ограничавания, само че ще бъде следен от украинска и полска страна.

„ Ще имаме цялостно наблюдаване на всеки превоз, който минава през Полша, с цел да сме сигурни, че няма да остане в Полша ", повтори той.

Във връзка с въпроса за преноса на зърно той изясни, че всеки превоз ще бъде под контрола на осведомителните технологии.

„ Има система, която управлява всеки автомобил, който се движи. Ще знаем тъкмо от кое място е тръгнала и къде е пристигнала. Няма да има опция превозът да бъде разтоварен където и да било, тъй като ние ще го виждаме “, сподели Телус.

БГНЕС напомня, че по-рано вицепремиерът на Полша и министърът на земеделието Хенрик Ковалчикзаяви се отдръпва от поста си след митингите на земеделските производители против вноса на украинско зърно. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР