Украинската страна е изявила желание да купи оборудването на АЕЦ

...
Украинската страна е изявила желание да купи оборудването на АЕЦ
Коментари Харесай

Стана ясно кога Украйна е поискала нашите ядрени реактори

Украинската страна е изявила предпочитание да купи оборудването на АЕЦ " Белене " още през януари, заяви тази заран в изявление за Българска национална телевизия някогашният длъжностен министър на енергетиката Росен Христов. По това време той се е срещнал с украинския министър на енергетиката в Швеция, в границите на европредседателството на Стокхолм.

Преговорите обаче не са траяли, защото Министерството на енергетиката е почнало договаряния с френската компания EDF, която да направи планово изследване за вероятно довеждане докрай на градежа на централата у нас.
-->
" Със сигурност продажба е една от вариантите, които би трябвало да се проучват, само че смятам, че настоящето решение е преждевременно ", сподели Христов.

Стартира формалният развой на договаряния сред България и Украйна за продажба на оборудването за АЕЦ " Белене ". Преговорите са били на заключителен стадий, само че постоянното държавно управление не е сключило контракт с EDF и анализът за дотъкмяване на централата по този начин и не е почнал. Христов разяснява, че планът за АЕЦ " Белене " от години страда от спонтанните решения за продължение и прекъсване на градежа.

Според някогашния длъжностен министър на България са нужни четири нови нуклеарни реактора - два от тях да заместят реакторите, чийто живот изтича през 2050 година и два - да заместят въглищните централи, които в един миг ще затворят.

" Със сигурност два на площадката на АЕЦ " Козлодуй ". Логично е да проучим благоприятни условия за другите два да бъдат в " Белене ", тъй като там към този момент имаме над 2 милиарда лева вложения ".

Цената на оборудването, което ще бъде продадено, би трябвало да бъде избрана от специалисти, а по-късно политиците да решат какво да вършат, съобщи Росен Христов. " Първо би трябвало да гледаме българските ползи, по-късно - украинските ".

Росен Христов прикани въпреки всичко да се направи механически разбор за опцията за създаване на нови атомни мощности. Избрана е френска компания, защото те имат най-вече опит с работата с съветско съоръжение. Посочи, че е контрактувано сходно изследване и с " Уестингхаус " за 7 и 8 блок на АЕЦ " Козлодуй ".

Бившият енергиен министър отхвърли изказванията, че договорът с турската компания " Боташ " за доставки на газ е заробващ и го дефинира като стопански преференциален за България.

" Ако погледнете мнението на всички наши сътрудници, в това число от Европейска комисия, те ни приветстваха. Факт е, че страни от Централна Европа към този момент питат дали могат да употребяват този потенциал за доставка на газ през България ", сподели той.

Договорът дефинира къде ще се разтовари газът, не от кое място идва, разяснява Росен Христов. По думите му той дава достъп до международните терминали на газ. Определи рецензиите против контракта като " хибридна война за да се върнат доставките на съветски газ ".
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР