Украинската столица Киев забрани масовите прояви по случай годишнината, откакто

...
Украинската столица Киев забрани масовите прояви по случай годишнината, откакто
Коментари Харесай

Украйна забрани масовите прояви за Деня на независимостта заради опасения от руски ракетни удари

Украинската столица Киев забрани всеобщите прояви по случай годишнината, откогато Украйна афишира самостоятелност при разпадането на Съветския съюз. Като причина за решението си те акцентираха нараснала заплаха от съветско нахлуване, предават Ройтерс и Българска телеграфна агенция.

Градските управляващи издадоха разпореждане, което ще бъде в действие от през днешния ден до четвъртък. С него се не разрешават всеобщите прояви като манифестации и други събирания с огромни скупчвания на хора, свързани с отбелязването на празника, поради възможност от нанасяне на ракетни удари. Текстът на нареждането беше оповестено от военната администрация на Киев след подписването на документа от нейния началник Микола Жирнов.

Киев е надалеч от фронтовата линия и откогато бранителите му отблъснаха съветската сухопътна атака за завладяването на града през март, столицата като цяло рядко е ставала цел на съветски ракети.

В края на предходната седмица украинският президент Володимир Зеленски също предизвести за заплаха от нови яростни набези в навечерието на отбелязването на 31-та годишнина на самостоятелна Украйна.

В Харков, североизточният град, който е подлаган на чест и гибелен артилерийски и ракетен обстрел, кметът Игор Терехов разгласи, че от на следващия ден до четвъртък полицейският час се удължава и ще бъде в действие от 16:00 до 07:00 ч. сутринта.

В пристанищния град Николаев, който се намира покрай следените от Русия територии в Южна Украйна, регионалният шеф Виталий Ким заяви, че управляващите възнамеряват като защитна мярка на следващия ден и в сряда жителите да работят от у дома и прикани да няма огромни скупчвания на хора.

Опасенията от ожесточаване на нападенията евентуално ще набъбнат откакто съветското контраразузнаване, Федералната работа за сигурност, упрекна украинските секрети служби за убийството при бомбен атентат на Дария Дугина, дъщерята на съветския ултранационалистически идеолог Александър Дугин, отбелязва Ройтерс.

Украйна отхвърли да е забъркана.

Във видеообръщение в края на предходната седмица Зеленски предизвести, че Москва може да опита " нещо изключително грозно " в навечерието на празника в сряда, когато се навършва и половин година от началото на съветската инвазия.

Върховният комисариат на Организация на обединените нации за правата на индивида заяви, като се базира на наблюдателската си задача в Украйна, че към 21 август са починали 5587 цивилни, а 7890 са били ранени, като това е станало главно при артилерийски и ракетни обстрели.

Също през днешния ден началникът на украинската войска ген. Валерий Залужни за пръв оповести обществено информация за броя на жертвите измежду украинските войски от началото на спора. По думите му са били убити близо 9000 украински бойци.

Русия не е обявявала какъв брой от бойците ѝ са убити. По оценки на украинския общоприет щаб съветските загуби възлизат на 45 400 души.

Данните за жертвите на нито една от двете страни не могат да бъдат тествани.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в ! 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР