Украинската полиция е открила масов гроб с не по-малко от

...
Украинската полиция е открила масов гроб с не по-малко от
Коментари Харесай

В Изюм е открит масов гроб със стотици жертви на руската инвазия

Украинската полиция е разкрила всеобщ гроб с не по-малко от 440 кръста за починали хора в Изюм - един от освободените от съветската окупация град в Харковската област.

Директорът на районната следствена работа Сергей Болвинов споделя пред Sky News, че някои от починалите хора са били разстреляни по време на окупацията, други са починали при артилерийски обстрел, а трети - от въздушни удари.

Много от телата към момента не са разпознати.

При някои от погребенията са сложени дървени кръстове с надпис " Въоръжени сили на Украйна, 17 души, от моргата ". Повечето от останалите имат единствено следващ номер, без да отбелязват кой лежи в земята.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски разгласи, че ще предложения интернационалните публицисти, с цел да видят какви са последствията от съветската окупация в Изюм.

" Буча, Мариупол, а в този момент - за жалост и Изюм. Русия оставя гибел след себе си на всички места. И е длъжна да дава отговор за това ", споделя Зеленски в обръщението си към нацията.

Олег Котенко, който е отговорник по въпросите за безследно изчезналите украинци по време на войната, споделя пред канала " Настоящее время " на " Свободна Европа ", че украинските управляващи са знаели за съществуването на всеобщия гроб поради клипове, които съветските военни са разгласили. Мястото на новото гробище е търсено след освобождението на Изюм на 11 септември.

Предполага се, че измежду жертвите има и военни, и цивилни жители.

" Не бих желал да назовавам това Буча. Тук, по този начин да се каже, са погребали хората по-цивилизовано. Видях и някои доста дребни гробове. Не желая даже да мисля за това, само че е допустимо там да има и починали деца ", споделя той.

Котенко споделя, че е допустимо ритуалните служби в Изюм да са пазили указател на заровените лица, като сега той се търси.

Изюм беше окупиран от Русия през април, откакто два месеца беше подложен на непрекъснати офанзиви, които доведоха до филантропична рецесия.

През септември украинската войска съумя да си върне контрола върху значимия град по време на сполучливата контраатака на север.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР