Щабът на Черноморския флот е ударен при ракетна атака в Крим, един загинал: Русия

...
Украинска ракетна атака е ударила щаба на Черноморския флот на
Коментари Харесай

Украинска ракетна атака е ударила щаба на Черноморския флот на Москва в анексирания Крим, убивайки най-малко един човек и предизвиквайки пожар при последното нападение на Киев на полуострова.

Украйна е насочена към Крим по време на руската офанзива, но атаките срещу военни съоръжения там напоследък се засилиха, тъй като Киев обеща да си върне полуострова, който Москва анексира през 2014 г.

Продължете да четете

списък от 3 елемента. Украинците са ужасени, тъй като Полша спира да изпраща оръжия за борба с РусияОбединеното кралство ще обвини петима български граждани в шпионаж в полза на РусияВойната между Русия и Украйна: Списък с ключови събития, ден 576 край на списъка

„Щабът на флота е бил ударен при вражеска ракетна атака“, каза Михаил Развожаев, губернаторът на най-големия град в Крим Севастопол, в социалните медии в петък.

Развожаев каза, че фрагменти от ракети са паднали близо до театър и призова жителите да се държат далеч от мястото.

Във втора публикация той предупреди, че може да има нова въздушна атака, като призова жителите на града, който е дом на повече от 500 000 души, да останат на закрито.

„Внимание на всички! Възможна е нова атака. Моля, не отивайте в центъра на града. Не напускайте сградите“, каза той.

„Всички, които са в близост до щаба на флота – при звука на сирената да се придвижат към укрития“, добави Развожаев.

Той каза, че спасителните екипи са на мястото на инцидента и добави: „Пожарникарите предприемат всички мерки, за да ликвидират пожара възможно най-скоро.“

Руското министерство на отбраната съобщи, че „един военнослужещ е загинал“, като добави, че пет ракети са били свалени от системи за противовъздушна отбрана.

По-късно в петък назначеният от Москва губернатор на Крим Сергей Аксьонов каза в Telegram, че няколко крилати ракети са били прихванати над Крим.

„Над територията на Република Крим противовъздушната отбрана е свалила крилати ракети“, каза той, без да уточни колко ракети са били свалени.


Украинските и руските атаки в и около Черно море се увеличиха, след като Москва се оттегли от споразумение, което позволява безопасно преминаване на цивилни товарни кораби от три украински пристанища.

Украйна призова своите съюзници да осигурят на въоръжените си сили ракети с голям обсег, за да може да насочва позиции по-дълбоко в контролираната от Русия територия.

Западните лидери се поколебаха заради опасенията, че Украйна може да се насочи към руска територия и по този начин да ескалира конфликта.

Както Франция, така и Обединеното кралство обаче са снабдили силите на Киев с оръжията.

Като част от все по-честите баражни обстрели срещу Крим, Украйна каза по-рано тази седмица, че е ударила военно летище близо до град Саки.

Източник от службата за сигурност на СБУ на Украйна каза, че е имало най-малко дузина бойни самолети и системи за противоракетна отбрана Панцир на летището, когато е извършена атаката.

На летището се помещава и център за обучение на оператори на дронове, които Русия е използвала за насочване към Украйна.

Източник от СБУ каза, че Украйна е разположила рояк безпилотни летателни апарати, които „преодоляха руската противовъздушна отбрана“ и след това изстреляха крилати ракети „Нептун“.

Кримски мост

Киев също многократно се прицелваше и удряше – единственият мост, който свързва полуострова с континенталната част на Русия, на няколко пъти оставяйки щети, чието възстановяване отне седмици.

Последната значителна атака през юли засегна пътната част на моста, която също може да поеме железопътен трафик и също така е била използвана за транспортиране на военно оборудване.

Руски официални лица казаха в петък, че движението през моста е временно спряно.

Гражданският морски трафик беше спрян по-рано в петък в Севастопол, съобщиха руските власти, без да предоставят подробности.

Руското министерство на отбраната съобщи, че неговите сили са свалили една управляема ракета и два дрона, които са били насочени към полуострова.


Източник: Информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР