Украинска ракета от зенитно-ракетен комплекс С-300 падна на територията на

...
Украинска ракета от зенитно-ракетен комплекс С-300 падна на територията на
Коментари Харесай

Украинска ракета е паднала на територията на Беларус, ще влезе ли Лукашенко във войната?

Украинска ракета от зенитно-ракетен комплекс С-300 падна на територията на Беларус, заяви беларуската организация БелТА, представена от ТАСС и Българска телеграфна агенция.

Инцидентът е станал през днешния ден сред 10:00 и 11:00 ч. За произшествието е бил неотложно осведомен президентът Александър Лукашенко. Според съветски и беларуски медии се чака негово изказване. Някои военни блогъри предвиждат, че може да се чака влизане на Беларус във войната.

По информация на организацията се преглеждат две версии: " рухването на ракетата на територията на Беларус е аналогично на неотдавнашния случай в Полша " и това, че ракетата е била свалена от противовъздушна защита на Беларус.

Беларуското министерство на защитата заяви за ТАСС, че към този момент не разяснява случая.

На мястото работят експерти от Следствения комитет, министерството на вътрешните работи и на отбранителното ведомство. Засега няма сведения за потърпевши.

 

Новината идва на фона на терзанията на Киев и Запада, че Русия може да предприеме нова атака откъм Беларус, както направи в края на февруари при офанзивата против украинската столица. Според Запада Москва ускорява натиска върху Минск да ѝ помогне в спора в Украйна, който стартира преди 10 месеца и не демонстрира никакви признаци да завърши. За това съгласно тях свидетелства и неотдавнашната аудиенция на президента Владимир Путин в Минск, където той беседва с сътрудника си Александър Лукашенко.

През февруари съветските войски използваха Беларус като плацдарм за анулираната офанзива против Киев, а през последните месеци се следи засилена взаимна руско-беларуска военна интензивност.

Преди дни беларуското министерство на защитата разгласи, че тактическите ракетни комплекси " Искандер " и системите за противовъздушна защита С-400, ситуирани от Русия в Беларус, са изцяло подготвени да извършват дилемите си.

Засега не е ясно какъв брой комплекса " Искандер " - които могат да носят нуклеарни бойни глави - са ситуирани в Беларус. През юни съветският президент Владимир Путин разгласи, че ще достави на Минск комплекси " Искандер " и зенитно-ракетни комплекси С-400.

Мобилните ракетни комплекси " Искандер-М ", наричани от НАТО с кодовото име СС-26 " Стоун " ( " камък " ), замениха руските " Скъд ". Двете ракети с управляемо ориентиране на комплексите " Искандер-М " са с обхват до 500 км и могат да носят стандартна и нуклеарна бойна глава.

Обсегът им доближава във вътрешността в територията на прилежащите на Беларус Украйна и натовската членка Полша, която е в доста обтегнати връзки с Минск.

С-400 е съветски мобилен зенитно-ракетен комплекс земя-въздух, който може да се употребява против самолети, безпилотни летателни апарати, както и против крилати и балистични ракети.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР