Украинката Света няма съмнения защо контролираният от Киев южен град

...
Украинката Света няма съмнения защо контролираният от Киев южен град
Коментари Харесай

Как водата се превърна в „оръжие“ в Украйна

Украинката Света няма подозрения за какво следеният от Киев южен град Николаев – корабостроителен център, който е дом на половин милион души – остана без прясна вода през последните шест месеца.

Те (руснаците) правят геноцид против нас “, разяснява тя пред Reuters, до момента в който стои на опашка за вода дружно с десетки свои съграждани.

Блокирането на водоснабдителната мрежа е удостоверение за Света и към 220 хиляди други поданици, че войната на съветския президент Владимир Путин против Украйна се простира оттатък бойното поле и доближава до гражданската инфраструктура. Киев обаче не остава доста по-назад.
Ретроспекция
През последните две седмици Кремъл фрапантно ускори ударите по енергийни уреди с ракетни и безпилотни офанзиви в демонстрация на целесъобразно, съгласно Путин, възмездие за взривяването на Кримския мост. Руската атака прекъсна електричеството в огромни елементи от Украйна, умъртви десетки хора и остави други места без достъп до чиста вода.
 1.5 млн. украинци са без електричество
Но проблемите с водата в Николаев не престават доста по-отдавна.

Руснаците, настояват украински публични лица, са затворили водосборниците на града в прилежащата провинция Херсон, откакто превзеха района по време на тъй наречените от Путин „ специфична военна интервенция “.

„ Не знаем дали това е умишлена детонация или инцидентен удар “, разяснява Reuters отговарящият за водоснабдяването в общината Борис Диденко. Според него руснаците са затворили водосборниците, с цел да отмъстят за прекратяването на доставките на прясна вода за Крим от Украйна през 2014 година Кремъл и съветското министерство на защитата не дадоха отговор незабавно на настояванията за коментар на медията.
„ Начинът, по който живеем “
Всеки ден жителите на Николаев теглят пластмасови контейнери на ръка или в колички до водоразпределителните пунктове в град, който се намира сред реките Днепър и Южен Бух.

„ Това е методът, по който живеем “, оплака се Ярослав, 78-годишен пенсионер, работил в миналото в Черноморския корабостроителен цех.

Питър Глейк, старши помощник в Тихоокеанския институт, калифорнийски мозъчен концерн, който документира въздействието на споровете върху водните запаси в международен мащаб, сподели, че Русия е трансформирала водата в оръжие от началото на пълномащабната си инвазия през февруари.

„ Водната инфраструктура на Украйна, от язовири до системи за филтриране на вода и отпадни води, е необятно атакувана от Русия “, написа Глейк в имейл. Международното право, припомня той, третира поразяването на гражданска инфраструктура като военно закононарушение.

Само през първите три месеца на войната, сподели Глайк, той и сътрудниците му са документирали повече от 60 случая, в които водоснабдителни мрежи за цивилен потребности в Украйна са били прекратени, а язовири – както за вода, по този начин и за водноелектрическа сила – са атакувани.

Русия призна, че е нападала електроцентрали, въпреки че в същото време уверяваше, че поставя всички старания да щади цивилното население. Организацията на обединените народи удостовери повече от 14 000 цивилни смъртни случая и уточни, че действителните цифри евентуално са доста по-големи.

Украйна, съгласно базата данни на Тихоокеанския институт, от време на време също е употребила водата като оръжие. Пример е спирането на доставките за Крим, откакто Русия завладя полуострова през 2014 година

Макар че Киев нямаше правно обвързване да поддържа водоснабдяването, „ може да се твърди, че това би било филантропично деяние “, означават Глайк.

Украинските войски пуснаха вода от язовир на река Днепър, с цел да забавят несполучливата офанзива на Русия против Киев през февруари, сочат данните. Жителите на източния град Донецк, високомерен от подкрепяните от Москва сепаратисти през 2014 година, също страдат от дефицит на вода. Разположената от Русия администрация не отговори незабавно на поисканите детайлности за обстановката.

Диденко сподели, че водната рецесия в Николаев е най-лошата.

Други имат проблеми от локално естество и са в положение да ги решат “, сподели той. „ Ние сме единствените с такава колосална злополука.

След близо месец без вода градските управляващи бяха принудени да стартират да изпомпват жълтеникава, солена вода от устието на река Южен Бух, с цел да прочистят канализацията и да разрешат на жителите да пускат водата в тоалетните и да се мият. Най-лошото е, че се разяждат дупки в градските тръби.

В последна сметка, сподели Диденко, цялата система ще би трябвало да бъде заменена против големи разноски, които Николаев не може да поеме, защото фабриките не работят, а приходите от намаляващото население също се свиват.

Това е злополука “, сподели той с укор към руснаците и гледище за преустановяване на огъня, с цел да могат да бъдат тествани водоприемниците и да бъдат направени поправки.

Вода може да се откри в магазините, само че доста поданици, обеднели от войната, зависят от дарения от бутилирана такава от чужбина.
Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР