Указът на президента Румен Радев, с който той наложи вето

...
Указът на президента Румен Радев, с който той наложи вето
Коментари Харесай

Ветото на президента върху Изборния кодекс влиза в правна комисия

Указът на президента Румен Радев, с който той наложи несъгласие и върна за ново разискване част от измененията в Изборния кодекс, влиза за разглеждане в парламентарната Комисия по правни въпроси.

Депутатите гласоподаваха новите изборни правила на траяло до късно вечерта пленарно съвещание на 14 февруари, а част от измененията провокираха необятно публично неодобрение. Най-много разногласия имаше за повишения предел на преференциите, който съгласно президента е „ оттегляне от достиженията на изборното законодателство “. Промените провокираха и острото неодобрение на Българска социалистическа партия и станаха мотив тази част от парламентарната съпротива да спре да взе участие в пленарните съвещания в символ на митинг.

ГЕРБ и „ Обединени патриоти “, които образуват парламентарното болшинство, към този момент оповестиха своята позиция. Те се схванаха да преодолеят президентското несъгласие, с което на процедура наново ще одобрят измененията, само че по-късно ще подхващат лична законодателна самодейност за връщането на остарелия предел при преференциите.

В ветото си президентът нападна и някои други текстове. Според президента освен условието за навсякъде въвеждане на машинното гласоподаване се забавя, само че неразбираеми остават и критериите, по които на изборите през 2019 година ще бъдат избрани минимум 3000, респективно 6000 изборни секции, за поетапното му въвеждане.

Предвидено е, че Централната изборна комисия (ЦИК) дефинира броя и номерата на изборните секции, в които ще има машинно гласоподаване, само че президентът припомня, че няма уредба въз основа на какви критерии ще стане това установяване.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР