Угасва надеждата на стотици семейства да намерят близките си сред

...
Угасва надеждата на стотици семейства да намерят близките си сред
Коментари Харесай

Роднини търсят близките си, арестуваха трафикантите

Угасва вярата на стотици фамилии да намерят околните си измежду оживелите от потъналия транспортен съд с мигранти.  Въпреки усиленото търсене е ясно, че множеството хора на борда са починали. В гръцкия град Каламата имаше прочувствени подиуми, откакто някои съумяха да се съберат със своите фамилии. Но към този момент е ясно, че за множеството хора новините ще са неприятни.

Прегръдки през оградата и сълзи от наслада. Това е един от дребното случаи, в който родственици на хора от потъналия транспортен съд съумяват да намерят своите близки измежду оживелите. Младежът с рани по лицето е Мохамед. Брат на Фади, който е емигрант от Сирия. Фади

„ Брат ми към този момент е на 18. Почти две години беше в Либия ”, споделя Фади, емигрант от Сирия.

За това семейство чудото се случи. Младежът е измежду извадените от морето към 100 оживели. Но дори по най-консервативни оценки, са се удавили повече от 200 души.

Същевременно бяха задържани деветима, обвинени че са взели участие в трафика. Те са от Египет и са били на корабчето. Ако ги осъдят по законите за битка с проведената престъпност, ги чакат дълги присъди.

Но прекъсването на активността на групи като тяхната е мъчно, тъй като мигрантите обезверено желаят да стигнат Европа. Те са подготвени да платят и да рискуват пътешестване, даже да е рисково за живота. В същото време страните, от които потеглят сходни кораби, постоянно не вършат съществени старания да спрат трафика. Днес оживелите бяха преместени.

„ Качиха се на рейсове, предоставени от град Каламата. Караме ги в лагера Малакаса, където ще бъдат регистрирани съгласно законът за бежанците. Засега ще останат в лагера, преди да решат какво да вършат ”, изясни Йоргос Фавас, заместник-кмет на Каламата.

Най-младият от оживелите е на 16. Тепърва ще се търсят родственици на малолетните, които евентуално ще бъдат настанени настрана от останалите.

 
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР