УЕФА обяви формата и регламента на квалификациите за Световното първенство

...
УЕФА обяви формата и регламента на квалификациите за Световното първенство
Коментари Харесай

Класиране на Мондиал 2026? Мисия невъзможна

УЕФА разгласи формата и регламента на квалификациите за Световното състезание през 2026 година в Съединени американски щати, Канада и Мексико. Както е известно, това е първият Мондиал, на който тимовете ще бъдат 48, вместо 32. Така и квотите за Европа са повече, само че не доста повече, както ни се искаше - 16 от 13. 

Това трансформира и цикълът на пресявките. Ще има 12 групи от по четири или пет тима. Единствено спечелилият от всяка група се класира за финалите непосредствено. Заелите вторите места ще играят плейофи, дружно с четирите най-добре класирани спечелили в групите от Лигата на нациите и непридобили квоти от квалификациите.

Това значи, че България би трябвало да завоюва група или да търси път към Северна Америка на " втора цедилка " - като №2 или от Лигата на нациите, само че и това няма да е по никакъв начин елементарно.

Предполага се, че въпросните 16 отбора, които ще дефинират последните четири участника от Стария свят, ще бъдат в разграничени в четири групи по 4. В тях няма да играят всеки против всеки, а на правилото полуфинали и край. Така се процедираше за катарския Мондиал.

Всички мачове в Зона Европа ще се изиграят през календарната 2025 година, сходно на квалификациите за Евро 2024, които вървят в актуалната. Единствено баражите - в два кръга, ще се проведат в последните осем дни на март 2026 година За разлика от последното Световно, идното още веднъж ще е през лятото - юни-юли.

Догодина, с изключение на Евро 2024 в Германия, ще премине пък следващото издание на Лигата на нациите. Това допуска доста сметки през 2025-2026 г. 

На този стадий не е ясно дали Русия ще взе участие в международните квалификации (и в Лигата на нациите), само че в случай че войната продължава, отговорът е явен. Сборная бе извадена от всички шампионата на ФИФА и УЕФА на всички равнища малко след началото на войната. Трябваше да взе участие в баражи за Катар 2024, само че нахлуването бе започнало малко преди този момент и селекцията бе извадена от конкуренцията.

В тази връзка УЕФА разгласи, че тимовете на Украйна и Беларус ще бъдат разграничени и няма да попаднат в една и съща група, в случай че се класират на Европейското следващата година. Очаква се това да стане факт и за идните шампионати, изключително в случай че спорът продължава.

Пак по политически аргументи, остава невероятно един против различен да играят Босна и Херцеговина и Косово, Азербайджан и Армения, а също по този начин Испания и Гибралтар. Жребият за групите на Евро 2024 е на 2 декември. След това ще е тегленето за Лигата на нациите. Все още няма дата за жребия за международните квалификации, само че няма да е преди краят на 2024 година
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР