Ударът по джоба на българина се усеща за какво ли

...
Ударът по джоба на българина се усеща за какво ли
Коментари Харесай

Удар по джоба: Европейците да ни дишат прахта! Водим ги с две обиколки по цена на сиренето и кашкавала

Ударът по джоба на българина се усеща защо ли не – олиото нарастна, хлябът и той, зеленчуците скочиха. Сега сиренето и кашкавалът да не останат по-назад. И в случай че до неотдавна със 100 лв. съвсем пълнехме пазарската кошница, то през днешния ден тя е на половина празна.

За октомври българските консуматори заплащат съвсем двойно повече за млечни артикули от междинното на щандовете в огромните европейски магазини, демонстрира разбор на Центъра за стопански проучвания в селското стопанство.

Скокът в цената на млечните артикули през последните седмици е отразен и от Комисията по стоковите тържища и борсите. Само за броени дни на едро цената на кг кашкавал се е нараснала с 20 ст., а цената на кг сирене – с 15. А от края на лятото до момента скокът е още по-осезаем. Изчисленията сочат, че единствено за година най-търсените млечни артикули на едро са поскъпнали със приблизително 10-15%. И по тържищата кг кашкавал към този момент минава 12 лева, а сиренето – 7,70. Над 2 лева към този момент плащаме и за пакетче от 125 грама масло на едро. Бабите ни и прабабите ни, които сами са си произвеждали сиренето и кашкавала, несъмнено би ги блъснала главата от тези цени.

Още в края на предишния месец от Фрог отбелязахме, че цените на сиренето и кашкавала у нас са на път да доближат до. Е, това не беше шега… Само за няколко седмици още по-голямо повишаване на щанда виждаме при сиренето, кашкавала и маслото.

Според специалисти ситуацията няма да става по-розово. Така сиренето и кашкавалът могат да изчезнат от трапезата на българина.

Веселка Иванова
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР