Учителската професия често е давана за пример, но в някои

...
Учителската професия често е давана за пример, но в някои
Коментари Харесай

Колко взимат учителите в Европа? Брюксел открехва вратата за заплатите


Учителската специалност постоянно е давана за образец, само че в някои страни от Европейския съюз преподаващите нямат мотиви за наслада. Нови данни демонстрират в кои страни от Европейския съюз заплатите на учителите са почтени за тяхната работа и в кои това е противоречиво. 

Съвсем неотдавна в Унгария учители стачкуваха в Будапеща, призовавайки за по-високи заплати и за незабавни промени, които държавното управление да предприеме. към 50 учители бяха уволняване поради своето " гражданско непокорство ", откакто проведоха групово овакантяване, съобщава euronews.com.
-->
В доста от европейските страни от дълго време има апетит за фрагменти. Нарастващият дефицит за фрагменти в просветителната система постепенно се популяризира в цяла Европа. Във Франция да вземем за пример има над 4000 свободни работни места, като по последни данни в Германия до 2025 година ще има дефицит на над 25 000 учители. 

Ситуацията значително се дължи на изискванията на труд, в това число стагнацията на заплатите, които се утежняват на фона на рецесията, както и на инфлацията и увеличението на разноските за живот. 

И по този начин, какъв брой заплащат на учителите в Европа? 

Надали ще се изненадате в случай че разберете, че в другите европейски страни има огромни разлики в заплащането. Официалните годишни брутни заплати на учителите в държавните учебни заведения в прогимназиалния стадий на междинното обучение варират от към 4233 евро в Албания до 69 076 евро в Люксембург за образователната 2020/2021 образователна година. Данните са на Европейската комисия. 

България се подрежда на 32 място измежду европейските страни по заплати. У нас учителите взимат 7731 евро. Малко под нас в статистиката е Северна Македония, а над нас са Полша, Румъния, Кипър и други В страната ни е най-ниската годишна учителска заплата в Европейски Съюз. 

На Балканите някои от страните, които са отвън Европейски Съюз имат п-о-високи заплати от някои от страните в съюза. Турсия се класира сносно в класацията с 28 455 евро на година и е на 28-мо място от 36-те страни в класацията. 



Според Международното изследване за преподаване и учене (TALIS) през 2018 година приблизително единствено 26 % от учителите в страните смятат, че работата им е ценена от обществото, а 39 % са удовлетворени от заплащането си. През 2020 година общите държавни разноски за обучение в Европейски Съюз възлизат на 671 милиарда евро или 5 на 100 от Брутният вътрешен продукт. 

Извън блока Исландия харчи 7,7 % от своя Брутният вътрешен продукт за обучение. Най-ниските равнища на разноските за обучение като дял от Брутният вътрешен продукт се следят в Ирландия (3,1 на сто), Румъния (3,7 на сто) и България (4 на сто). 

Не на последно място би трябвало да кажем, че има обезпокоителен дефицит на учители в европейските страни. Повече от 30 000 училищен позиции са останали незаети в Германия при започване на тази академична година. Има дефицит на 20 000 учители в Полша и 16 000 в Унгария, а френското министерство на образованието съобщи, че 4 000 от към 27 300 нови училищен позиции остават незаети.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР