Учителите в цели свят умуват върху въпроса дали да възприемат

...
Учителите в цели свят умуват върху въпроса дали да възприемат
Коментари Харесай

Как AI може да подпомогне на креативността на учениците

Учителите в цели свят умуват върху въпроса дали да възприемат инструментите за изкуствен интелект, сходни на ChatGPT, като другар или зложелател в класната стая. Проучванията демонстрират, че отговорът не всеки път е елементарен. Той може да бъде и двете.

Ключът към отговора на този въпрос е да се научат учениците да мислят креативен, а не да разчитат на отговорите на изкуствения разсъдък. Именно това открива изследване за това дали AI въздейства на творчеството на учениците, оповестено в Journal of Creativity от University of South Carolina, Emerson College и University of California, Berkeley.

В рамките на изследването екипът се обръща към колежани със задачара да създадат брейнсторминг - без технология - за всички способи, по които може да се употребява една щипка за хартия. Месец по-късно те вършат същото, само че благодарение на ChatGPT. Учените откриват, че изкуственият разсъдък може да бъде потребен инструмент за брейнсторминг, който бързо генерира хрумвания, способни да провокират креативно търсене. Но има и евентуални негативни резултати върху уменията за креативно мислене и самочувствието на респондентите. Те оповестяват като противоположна връзка, че е потребно да " имат още един мозък ", само че също по този начин считат, че потреблението на AI е " елементарен излаз " и не им разрешава да мислят независимо.

Резултатите предизвикат изчерпателен метод към потреблението на AI в класните стаи и разбирането за потребността от баланс, който да възпитава творчеството, като в същото време се употребяват опциите на изкуствения разсъдък.

Защо е значимо

Учениците все по-често употребяват изкуствения разсъдък, с цел да си оказват помощ за образователните задания. Независимо дали става въпрос за правене на есета, проучване на нови езици или история и естествени науки, инструментите на AI се трансформират в главен детайл от университетския инструментариум.

Учениците са склонни да гледат на AI като на средство, което оказва позитивно влияние върху тяхната креативност. В цитираното от Fast Company проучване 100% от участниците считат, че AI е потребен за брейнсторминг. Само 16% от учениците избират да вършат това без присъединяване AI.

Добрата вест е, че респондентите в изследването генерират по-разнообразни и подробни хрумвания, когато употребяват технологията. Екипът открива, че AI е потребен за пускане на брейнсторминг сесиите. Други проучвания демонстрират, че AI може да служи и като неутрален сътрудник, който може да катализира свободен поток от хрумвания, които нормално се задържат в групова среда.

Недостатъкът на брейнсторминга, употребяващ изкуствен интелект, е, че някои възпитаници показват опасения за несъразмерна взаимозависимост от технологията, притеснявайки се, че тя може да подкопае личните им хрумвания и надлежно увереността в креативните им качества. Те оповестяват за " фиксация на мозъка ", което значи, че откакто са видели концепциите на AI, им е било мъчно да измислят свои лични.

Някои възпитаници също по този начин слагат под въпрос оригиналността на концепциите, генерирани от AI. Изследването удостоверява тези догатки – макар че потреблението на ChatGPT усъвършенства креативните резултати на учениците, концепциите му като цяло имат податливост да се повтарят. Това евентуално се дължи на обстоятелството, че генеративният AI рециклира съществуващо наличие, а не основава истински хрумвания.

„ Резултатите от проучването демонстрират, че в случай че позволим на учениците в началото да ползват независимо творчество, това ще ускори вярата им в техните качества. След като реализиран това, AI може да бъде потребен за по-нататъшното им образование “, споделят създателите на проучването пред Fast Company.

Неизвестни

Проучването на University of South Carolina, Emerson College и University of California, Berkeley изследва най-вече приложението на AI във етапа на генериране на креативен хрумвания, само че също по този начин акцентира и значимостта на развиването на умения първоначално и в края на креативния развой. Основните задания за дефиниране на проблеми и сериозна оценка на хрумвания към момента разчитат в огромна степен на човешкия принос.

„ Творческият развой нормално включва три етапи - идентифициране на проблеми, генериране на хрумвания и оценка. Според нашето изследване изкуственият разсъдък дава обещание да подкрепи учениците във етапа на генериране на хрумвания в креативния развой. Настоящото потомство AI като ChatGPT-3 обаче няма потенциал за дефиниране на казуса и прецизиране на концепциите в нещо използвано “, предизвестяват учените.

Нарастващата роля на AI в образованието носи доста преимущества, само че запазването на човешкия фактор на напред във времето е от решаващо значение.

Какво следва

Собствеността върху наличието, плагиатството и погрешната или подвеждаща информация са измежду актуалните провокации пред използването на AI в образованието. Тъй като генеративният изкуствен интелект набира известност, учебните заведения са принудени да дефинират насоки, с цел да подсигуряват, че тези принадлежности се употребяват отговорно.

Някои американски щати, като Калифорния и Орегон, към този момент са създали насоки за AI в образованието. Етичните съображения са от значително значение за позитивната връзка сред творчеството и технологията.

 

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР