Учителите да носят маски, включително и по време на учебните

...
Учителите да носят маски, включително и по време на учебните
Коментари Харесай

МОН: Учителите да носят маски в час, да се тестват всяка седмица

Учителите да носят маски, в това число и по време на образователните часове. Тази рекомендация насочва Министерството на образованието и науката (МОН) в писмо до районните ръководства на образованието по отношение на усложнената епидемиологична конюнктура. В момента маските в класните стаи не са наложителни за педагозите, когато съблюдават отдалеченост от най-малко 1,5 м от учениците.

МОН предлага също един път седмично да се тества целият личен състав в учебните заведения. Министерството на здравеопазването ще обезпечи безвъзмездни проби посредством Регионалните здравни инспекции.

Предлага се целият випуск да минава към образование от разстояние, в случай че в него има 10% възпитаници, заболели от ковид. При разгласен пурпурен сюжет за съответната област, всички извънкласни действия би трябвало да се организират онлайн или да се отсрочат. Към момента такава област е Габрово.

Новите рекомендации на МОН са в следствие от нарасналата заболеямост в страната. Към днешна дата 1.03% от учителите и 1.01% от учениците и децата са под карантина. Най-висок е процентът карантинирани преподаватели в Габрово – 1,95%, а най-нисък в Кърджали – 0,55%. Най-много възпитаници отсъстват поради карантина в Перник – 1,89%. Данните демонстрират съвсем двойно нарастване в каузи на карантинираните педагози по отношение на началото на образователната година - към 17 септември т.г. те са били 0,66%. Троен е скокът при учениците. На 17 септември карантинираните измежду тях са били 0,31%.

Към момента под карантина са 490 групи в детски градини и паралелки в учебни заведения. На този стадий напълно в онлайн образование са две детски градини – в Монтанска и Видинска област, както и едно учебно заведение в област Пазарджик.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР