Училищата остават затворени, ограничава се свободата на придвижване: в борбата

...
Училищата остават затворени, ограничава се свободата на придвижване: в борбата
Коментари Харесай

Локдаун в Германия: учениците остават вкъщи. Ограничава се свободата на придвижване

Училищата остават затворени, лимитира се свободата на напредване: в битката против ковид Германия вкарва още по-строги ограничения. Засега до 31 януари.

Нови ограничавания ще има в Германия в битката против разпространението на ковид. Това стана ясно след днешната среща на канцлерката Ангела Меркел с министър-председателите на 16-те федерални провинции. От несъмнено ниво на разпространяване нагоре ще бъдат въвеждани ограничавания в напредването на хората. В момента мярката визира 67 окръзи и общини, доста от които са в провинциите Саксония и Тюрингия. Върху частните контакти сред хората също ще бъдат наложени общи ограничавания, които ще важат към този момент до 31 януари - дружно с досегашните.

До 31 януари остава в действие решението да бъдат затворени обектите за публично хранене, за превозване на свободното време и за културни събития, както и комерсиалните обекти, които влизат в съответния лист.

Новите ограничавания на свободното напредване ще обиден тези окръзи и общини, където за едноседмичен интервал са регистрирани над 200 новозаразени на 100 000 души население. Там ще важи правилото, че никой няма право "без основателна причина " да се отдалечава на повече от 15 километра от местоживеенето си. Изрично се показва, еднодневните туристически излети не се считат за "основателна причина ".

Колкото до частните контакти, в засегнатите окръзи и общини обособеният човек ще може да се среща единствено с още едно лице, което не принадлежи към семейството. Допустимо остава събирането на членовете на фамилията от едно домакинство.

Ето и в резюме и част от останалите правила, които ще важат до 31 януари:

Болнични за децата: Досега родителите имаха право на 10 дни отпуск за болно дете, при самотните родители – на 20. Сега броят на дните се удвоява, в това число и когато детето би трябвало да остане у дома, тъй като учебното заведение или детската градина са затворени.

Пътувания към Германия: Влизащите в Германия, които идват от рискови области, би трябвало да се подложат на тест най-много 48 часа преди пътуването или непосредствено на границата. Следва наложителна 10-дневна карантина, която на петия ден може да бъде прекъсната при съществуване на негативен тест.

Търговски обекти: Затворени остават всички магазини, като се изключи тези, които покриват насъщните потребности на хората. Отворени остават също автосервизите, бензиностанциите, велосипедните работилници, банките.

Училища: те остават затворени, като за най-горните класове може да се вземат спомагателни решения. На нуждаещите се ще бъдат предлагани грижи за учениците при нужда и отдалечено образование.

Детски градини и ясли: остават затворени.

Работно място: към работодателите се насочва настойчивият апел да оказват помощ посредством предоставяне на отпуски или основаване на оптимални благоприятни условия за труд от у дома.

Алкохол: използването на алкохолни питиета на публични места остава строго неразрешена, като нарушителите ще бъдат наказвани с санкции.

Фризьорските и спа-салони остават затворени.

Необходимите медицински и лечебни грижи и процедури остават налични за хората.

Богослужения в храмовете на другите вероизповедания са възможни единствено с маски и при съблюдаване на отдалеченост от 1,5 метра.

На 25 януари ще бъдат взети решения за идващия интервал.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР