Учениците вече ще учат цялата история на България в X

...
Учениците вече ще учат цялата история на България в X
Коментари Харесай

Каква е представата на хората за тоталитарна България сега

Учениците към този момент ще учат цялата история на България в X клас – като се стартира от неолита и се стигне до Бойко Борисов. Най-големите въпросителни стоят по отношение на метода на преподаване на най-новата ни история – след 9 септември 1944 година Каква е сега визията за този интервал?

В мездренското село Оселна си имат музей на комунизма навън. На една от фасадите паралелно с портретите на Ленин и Георги Димитров стоят и тези на първия секретар на Централен комитет на Българска комунистическа партия Тодор Живков и цялото му политбюро, а локалните си спомнят с носталгия за това време.

За интервала от историята ни, в който България е била Народна република и следва руския модел, организираме спонтанен урок с десетокласници от Средно учебно заведение „ Иван Вазов” в Мездра. Милица знае, че Тодор Живков е бил отпред на страната 33 години.

„ От моите близки съм чувала, че всичко е било по-различно. Вярвало се е в едно и също нещо, всеки е имал права, само че не чак толкова”, споделя тя.

Тогава плурализмът е бил непозната дума.

„ Тогава паспортите бяха едни зелени, в които ти се биеше щемпел и в случай че не отидеш да гласуваш, след това ти се търсеше отговорност. Тогава изборите се печелеха най-вече от една партия”, споделя преподавателят по история Данаил Димитров.

Хубавото на днешните уроци е, че въпросите не са неразрешени.

Диалогът за свободата, предишното и сегашното надали ще завърши с учебниците по история.

„ Това е част от нашата история, ние не би трябвало да бягаме от нея. Трябва да се помъчим да я разберем, в случай че имаме напредничави хрумвания, да ги доразвием, в случай че имаме позволени неточности – да се помъчим повече да не се повтарят”, споделя Димитров.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР