Учениците ще се върнат към присъствено обучение във вторник, а

...
Учениците ще се върнат към присъствено обучение във вторник, а
Коментари Харесай

Нови мерки и тестове в училище или по-дълго учебно лято

Учениците ще се върнат към присъствено образование във вторник, а бързите проби за тях са обезпечени до 20 януари. Друг е въпросът какъв е смисълът от тях. Това написа във Фeйсбук Диян Стаматов, председсател на съюза на работодателите в системата на националната култура и шеф на 119 СУ в София.

По думите му, би трябвало да има смяна в тестването и то да се прави в фамилна среда, тъй като се " лишава от просветителното време " на преподавателите, а просветителната система би трябвало да откри по какъв начин да компенсира насъбраните пропуски поради пандемията. За момента е рано да се приказва за удължение на образователната година, а по-скоро да се работи в посока да се наваксат пропуските през лятото от тези, които изпитват затруднения, сподели Стаматов.

Ниският брой на позитивни проби при тестването на учениците слага няколко въпроса: тестванията задоволително ефикасни ли са и, в случай че да, има ли смисъл подобен огромен финансов запас да се отделя за една обществена група, която не е рискова, нито записва висока заболеваемост.

Има мъртвило на " родителската угриженост " по въпроса за тестванията точно поради ниския брой положителни резултати. 

В очакване на нови ограничения против Омикрон 

Във вторник се чака здравните управляващи да обсъдят дали да се вкарат нови ограничения по отношение на навлизането на Омикрон в България. Главният здравен контрольор Ангел Кунчев увери, че към този момент не се възнамерява нито цялостен локдаун, нито ново прекъсване на присъственото образование на учениците.

Според Кунчев, през изтеклите две години сме минали през съвсем целия набор от ограничения - от най-леките до най-тежките и управляващите към този момент са се научили, че не би трябвало да се отива нито в едната, нито в другата прекаленост.  Според данните от други страни, новия вид Омикрон протича по-леко, защото в доста по-малка степен визира белите дробове, а имунизираните с бустерна доза са предпазени от заразяване с Делта разновидността на Covid-19.
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР