Учениците от Националната търговска гимназия няма да се върнат в

...
Учениците от Националната търговска гимназия няма да се върнат в
Коментари Харесай

Учениците се връщат в Търговската чак догодина

Учениците от Националната комерсиална гимназия няма да се върнат в своята постройка по Коледа, както се очакваше. Ремонтът върви по-бавно и най-вероятно е учебното заведение да се върне към естествения си ученически живот чак от идната образователна година. В момента занятията се водят в двете тракийски учебни заведения СУ „ Св. Седмочисленици “ и СУ „ Софроний Врачански “, като техните ученици учат заран, а на Търговската - единствено втора счита.

Ремонтът по Оперативна програма „ Региони в напредък “ забави старта си с близо 5 години поради потребността от дълги процедури на координиране. Причината е, че постройката е монумент на културата от локално значение. 

Реконструкцията включва строително-ремонтни действия, свързани с ограничения за енергийна успеваемост, замяна на отоплителни, ВиК и електроинсталации, ремонт на спортни площадки, прилежащи дворни пространства. С осъществяването на плана ще бъдат основани условия за достъп на хора с увреждания. Предвижда се и доставка на съвременно и модерно съоръжение. 

Сградата е издигната през 1926 година Същата година  се открива и Практическо комерсиално учебно заведение, което носи името на тогавашния ръководител на Търговско-индустриалната камара - Стефан Обрейков, поради неговото крупно подаяние.  Гимназията в Пловдив е четвъртата сходна в страната, след комерсиалните учебни заведения в Свищов, Варна, Бургас. След Втората международна война постройката е взета за военна болница, а по-късно е употребена за занятията на новосъздадения Държавен университет. През това време учениците от преименувания Икономически колеж учат в прогимназия " Карнеги " при изключителни компликации. По-късно постройката е върната на техникума. След ремонта ще бъде непокътнат достоверният <210> тип.

Миналата година поправки по Оперативна програма “Региони в напредък ” бяха осъществени в ПГАСГ “Арх. Камен Петков ”, ПГТ „ Асен Златаров “ и ПГТСТ „ Гоце Делчев “.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР