Учениците от 8-и до 12-и клас могат да се тестват

...
Учениците от 8-и до 12-и клас могат да се тестват
Коментари Харесай

Здравният министър: Учениците от 8 до 12 клас могат да се тестват с тестове за възрастни

Учениците от 8-и до 12-и клас могат да се тестват с проби за възрастни. Разполагаме с тях и можем да ги доставим по обособените области, имаме задоволително количество за 2 месеца напред, можем да ги доставим незабавно и доста по-бързо. Това съобщи министърът на опазването на здравето Стойчо Кацаров.

Закупуването и обезпечаването на тестванията за учениците не влиза изначално в отговорностите на Министерството на здравеопазването, добави Стойчо Кацаров. По думите му при щадящите проби за дребните възпитаници има закъснение, защото се намират на разнообразни митници в Европа.

Поръчани са 2,7 милиона теста със период на доставка 9-и декември, т.е. общо са контрактувани 4 милиона и 800 хиляди теста щадящи теста, от които са доставени на Министерството на образованието милион и половина и 200 хиляди са налични в склада, сподели още Стойчо Кацаров.

Според него тези проби биха били задоволителни да обезпечат тестването на всички възпитаници в страната най-малко доникъде на януари.

Д-р Стойчо Кацаров откри ремонтирания 12-и етаж на Послеродово поделение на СБАЛАГ " Майчин дом ". Целият етаж е ремонтиран напълно.

" Няколко десетилетия не се беше случвало подобен огромен ремонт в болничното заведение, бъдещите майки ще се радват на европейски условия, с цел да си тръгнат усмихнати със своите чеда ", сподели проф. Иван Костов, шеф на " Майчин дом ".

Отделението разполага с 21 стаи с общо 40 кревати, 7 от стаите са свръхлуксозни, с тв приемник, ледник, всяка една от стаите е с обособен хигиеничен възел, всички стаи имат боксове за новородени, където да могат да се обслужват бебетата, има специфична стая за кърмене.

" Ковид е сериозен проблем, само че отвън него има и други неща, тук има положителни експерти и са основани съвършени условия ", добави Стойчо Кацаров.

Цялостен ремонт нa тази част от болничното заведение се прави за първи път от 1976 година насам.

" Майчин дом " пое главната тежест при бременни с Ковид в страната, досега през болничното заведение са минали към 300 дами с Ковид, имаме към 100 раждания, отделени са потоците, нямаме разбъркване от инфектирани с Ковид и здравите дами и бебета, нямаме вътреболнична зараза, в болничното заведение е основана идеална организация ", сподели още проф. Иван Костов.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР