Ученици от 5-ти до 10-ти клас научиха как да се

...
Ученици от 5-ти до 10-ти клас научиха как да се
Коментари Харесай

Инициативата ``Часът на диабета`` тръгна на училище |

Ученици от 5-ти до 10-ти клас научиха по какъв начин да се хранят здравословно и каква физическа интензивност да поддържат, с цел да се предпазят от диабет вид 2.

Инициативата „ Часът на диабета “, която през 2016 година АстраЗенека започва под формата на образование за здравни публицисти и се трансформира в обичаен учебен формат, се разпростира в нова посока – учебните заведения. Целта е подрастващите да научат повече за болестта захарен диабет вид 2 и по какъв начин посредством метода си на живот (хранене и физическа активност) да сведат до най-малко риска да развият заболяването в бъдеще.

Пилотният план обхвана учениците от 5-ти до 10-ти клас на Частно главно учебно заведение „ Светлина “ и Първа частна професионална гимназия по цифрови науки в България „ СофтУни Светлина “. Предвид Коронавирус ситуацията в страната и наложените противоепидемични ограничения, „ Часът на диабета “ се организира онлайн.

Гост-лектор на срещата бе ендокринологът доктор Александра Трайковска, която е основен помощник в Катедра по Превантивна медицина във Факултета по публично здраве към Медицински университет София.

Д-р Трайковска изясни разликата сред двата типа диабет (тип 1 и вид 2) и добави: „ Данните сочат, че през 2019 година в международен мащаб страдащите от болестта са били 463 млн. Очакванията са, че до 2030 година тази цифра ще се усили на 578 млн., а 15 години по-късно ще нарасне до 700 млн. “.

Тя показа рисковите фактори за пораждане на болестта – липса на физическа интензивност, изразходване на нездравословна храна, наднормено тегло и фамилна обремененост, както и някои от признаците - непрекъсната отмалялост, постоянно уриниране, загуба на тегло, мъчно зарастващи рани, непрекъсната жадност. Учениците получиха и скъпи препоръки по какъв начин да се хранят и каква физическа интензивност да поддържат, с цел да сведат до най-малко риска в бъдеще да развият диабет.

Д-р Трайковска акцентира, че няма неразрешени храни, само че има такива, които би трябвало да се употребяват по-рядко и в по-малки количества. Ендокринологът обърна особено внимание и на нуждата от повече придвижване, защото мускулите отстраняват остатъка на инсулин в организма. 

Пилотният план на „ Часът на диабета “ измежду учениците се организира във връзка 14 ноември – Световния ден за битка с диабета.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР