Учените в Австралия са открили останките на мумия в елегантно

...
Учените в Австралия са открили останките на мумия в елегантно
Коментари Харесай

Намериха 2500-годишна мумия в египетски саркофаг в университета в Сидни

Учените в Австралия са разкрили останките на мумия в елегантно издълбан 2500-годишен саркофаг, който е систематизиран като празен и в никакъв случай не е проучен, оповестява ДПА.

Музеят " Никълсън " в университета в Сидни от 150 години има четири антични и комплицирано проектирани египетски саркофага , а в три от тях са открити мумии.

Миналата година откриватели отварят капака на четвъртата, с вярата да намерят най-малко останки превръзки и кости. " Данните преди този момент демонстрираха, че ковчегът е празен или с останки... Има доста повече, в сравнение с се смяташе преди ", разяснява Джейми Фрейзър, водещ откривател и старши организатор в музея.

Мумията, която е " мощно раздрана " е със непокътнати към 10% от тялото. Саркофагът е принадлежал на Мер-Нейт-ит-ес, съгласно йероглифите на капака . Вероятно мумията е с благородно родословие и е чиновник на Господарката на храма на Секхмет . Саркофагът датира от 26-та династия, към 664-525 година прочие Хр.

Саркофагът е добит през 1860 година в Египет от Чарлз Никълсън , някогашен канцлер на университета в Сидни. Оттогава е и в музея на университета, носещ името му.

Фрейзър добавя, че след първичните проучвания смятат, че евентуално останките са от един човек на към 30 години , само че не са сигурни дали са на мъж или жена.

Ковчегът и неговото наличие към този момент са сканирани с лазер, с цел да се сътвори 3D модел и да се изпратят за в детайли компютърно томографско сканиране
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР