Учените успяха да видят за първи път светлината, оставена след

...
Учените успяха да видят за първи път светлината, оставена след
Коментари Харесай

Астрономи за първи път видяха сблъсък на две огромни планети в далечна звездна система

Учените съумяха да видят за първи път светлината, оставена след катаклизмичния конфликт на две големи ледени планети, с размерите на Нептун, в звездна система на 3600 светлинни години. В резултат на конфликта на две планети се образува една голяма гореща планета, която е стотици пъти по-голяма от Земята и нейната температура е 700 градуса по Целзий. Смята се, че тази планета ще се охлади с времето и останалите парчета ще образуват спътници на нова планета. Резултатите от това проучване са оповестени в списание Nature.

Наблюденията на сходна на Слънцето звезда, наречена ASASSN-21qj през 2021 година, демонстрираха, че яркостта й ненадейно е намаляла. След това в продължение на две години астрономите следиха смяната в яркостта на тази звезда.

Наблюденията разкриват ослепителен източник на инфрачервена светлина, който се намира покрай звездата, пише Live Science. Оказа се, че тази светлина се освобождава от обект, който към момента не е изцяло завършен, гореща планета, която е в стадий на изстудяване.
 планета, планетарен конфликт Илюстрация на две солидни ледени планети, които се сблъскват Снимка: Live Science
Както демонстрираха по-нататъшни проучвания благодарение на галактически телескопи, пагубно събитие се случи в далечна звездна система. В непосредственост до звездата ASASSN-21qj две великански ледени планети се сблъскаха и се сляха в един обект. Отломките, които са резултат от конфликта, са предизвикали доста понижаване на яркостта на звездата.

Учените считат, че в тази звездна система са се сблъскали две планети с размерите на Нептун, които са се трансформирали в нова планета, стотици пъти по-голяма от Земята. И от останалите парчета скоро ще се образуват спътници на нов обект.
 планета, планетарен конфликт Компютърна симулация на интензивна топлота и ярка пара от конфликта на две ледени великански планети в далечна звездна система Снимка: Live Science
Астрономите споделиха, че това е първият път, когато са следили резултатите от такова пагубно събитие, защото светлината, предавана от нов галактически обект, който се е появил след сливането на две планети, в никакъв случай не е била засичана преди.

Учените възнамеряват да продължат да следят тази звездна система, с цел да потвърдят своите изводи, които също са направени въз основа на симулации на сходни събития. За задачата се възнамерява потреблението на галактическия телескоп Webb.

Превод: GlasNews
 
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР