Учените смятат, че 2024 г. може да е по-гореща от

...
Учените смятат, че 2024 г. може да е по-гореща от
Коментари Харесай

Учени: Голям глад се задава през 2024 г.

Учените считат, че 2024 година може да е по-гореща от 2023 година С какво ни заплашва това, какво да чакаме от времето през 2024 година, допустима ли е суша и следващ апетит, каква е повода за такова рисково време и по какъв начин го изясняват учените?

Какво да чакаме от времето през 2024 г
Bloomberg отбелязва, че Световната метеорологична организация (СМО) разгласи 2023 година за най-горещата година в историята, преди даже да е завършила. 2024 година може да стане още по-гореща, считат английски климатолози.

Според предварителните оценки междинните годишни температури биха могли да надвишат междинните от прединдустриалната ера с повече от 1,5 градуса (през първите девет месеца на 2023 година тази цифра е надвишена с 1,4 градуса и всеки месец от юни до ноември се записват най-високите температури в историята).

При тези условия човечеството може да се сблъска с редица рискови естествени феномени, сходни на които не са следени до момента.

Ще има ли суша и апетит
Експерт от неправителствената организация [C]Worthy, Ула Хийд, счита, че прегряването на планетата може да докара до смяна в посоката на въздушните и водните течения, както и на дъждовете.

В местата, които обичайно са получавали огромни количества дъжд, може въобще да няма дъжд, до момента в който сухите пустеещи земи могат да бъдат наводнени с проливни дъждове. И двата разновидността са доста неприятни за селското стопанство.

Като образец Майкъл Макфейдън, старши откривател в Американската национална администрация за океаните и атмосферата (NOAA), цитира обстановката в бразилската Амазонка. Горите на Амазонка към този момент изпитват тежка суша, която докара до горски пожари, до момента в който сухите южни елементи на Съединени американски щати може да се изправят пред по-студено и влажно време през 2024 година

Какви естествени бедствия заплашват през 2024 г
Една извънредно топла година може да промени разпределението на преваляванията на Земята, настояват учени. На първо място, това може да засегне Югоизточна Азия и Австралия, написа Bloomberg, и да докара до огромни горски пожари, сходни на тези, които бушуваха в Австралия през 2019 година В западното полукълбо пожари би трябвало да се чакат напролет и те ще застрашат на първо място Аляска и Канада.

В същото време топенето на леда усилва рисковите метеорологични феномени в Европа, предизвестиха учени от Кралския холандски метеорологичен институт пред Bloomberg. Това може да докара до солидни проливни дъждове и наводнения, сходни на които убиха стотици хора в Германия и Белгия през 2021 година

Какво предизвиква рисково време
Учените показват естествения феномен Ел Ниньо (на испански " момче " ) като съществена причина за предстоящото рисково стопляне през 2024 г. 

Ел Ниньо е част от дълготраен климатичен цикъл и значи, че топлите води в тропическия Тихи океан стопират да се смесват със студени маси, идващи от дълбините. 

В резултат на това обширни региони на океана западно от Мексико и Калифорния се прегряват и създават големи количества пара, които излизат в атмосферата. Това поражда мощни тайфуни и въздейства на преразпределението на топлината по цялата планета.

През 2023 година мощен Ел Ниньо към този момент е " обезпечил топлота " на цялата планета. Bloomberg предизвестява, че втората година под въздействието на това събитие нормално е по-гореща от първата - това се следи неведнъж през последните 40 години.

Какво споделят учените за климата
Не всички учени са съгласни с тревожните прогнози, оповестени от Bloomberg. Климатологът, лекар на географските науки Нина Зайцева в изявление за NEWS.ru напомни, че " дълготрайното прогнозиране е извънредно ненадеждно нещо ".

" Има връзка сред съмненията в региона на Ел Ниньо и избрани метеорологични феномени. Разбира се, всичко в природата е обвързвано. Периодичната колебливост на тези течения е обвързвана с времето на земното кълбо, само че хората към момента не могат да обяснят физическата връзка, тъй като знаем прекомерно малко за нашата планета. Това, което Bloomberg написа, е, както е казано от елементарните хора, от фенер: желаете да привлечете вниманието към себе си ", споделя Нина Зайцева.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР