Учените са разработили експериментална ваксина срещу болестта на Алцхаймер. Изпитания

...
Учените са разработили експериментална ваксина срещу болестта на Алцхаймер. Изпитания
Коментари Харесай

Експериментална ваксина срещу Алцхаймер е преминала изпитания при мишки

Учените са създали пробна ваксина против заболяването на Алцхаймер. Изпитания при мишки са посочили, че тя кара имунната система да създава антитела против токсичната форма на бета-амилоида - нездравословен белтък, за който се счита, че е обвързван с появяването на това невродегенеративно заболяване. Резултатите от проучването.

Смята се, че заболяването на Алцхаймер се развива заради това, че в мозъчните кафези се натрупва нездравословният белтък бета-амилоид. Той съставлява фрагменти на белтъка АРР, който играе значима роля във образуването на връзките сред невроните.
Откриха гени, които пазят от деменция
Американски учени са разкрили група гени, защитаващи от деменция. Резултатите от работата на откривателите са оповестени в изданието...

През последните години са се появили голям брой препарати, които теоретично могат да попречат на бета-амилоида да се събира на „ кълбета “ от голям брой молекули, а също да унищожават тези топки. Част от тях са минали опити върху животни, само че до момента нито един препарат не е издържал клинични тествания, отбелязва ТАСС.

Учените отпред с Марк Кар от Лестърския университет са създали различна тактика за битка с тази болест. Те не търсели метод за заличаване на към този момент съществуващите скупчвания от бета-амилоид, а се пробвали да основат антитяло, което да пречи на разтворимите фрагменти от белтъка АРР да се съединяват с твърдите плаки от бета-амилоид.

Тази концепция се появила, откакто учените разкрили в организма на мишките антитялото TAP01, което се съединявало единствено с повредените вериги от бета-амлоид и не реагирало на пълностоен АРР. Опитите открили, че ТАР01 се съединява с неповторим сектор в молекулите на бета-амилоида, който отсъства или физически не е наличен в АРР.
Учени: Възможно е да се предскаже деменция 2 до 5 години преди да се развие
Германски учени са разкрили маркери, показващи бъдещото развиване на деменция. Изследователи от университетите в Гьотинген и Мюнхен в Ге...

Изследователите изяснили, че подобен сектор има и в човешката форма на бета-амилоида. Това навело Кар и сътрудниците му на мисълта, че то може да се употребява за основаване на ваксина, която би карала имунитета на индивида да създава аналози на TAP01, способни да се съединяват с бета-амилоида и да му попречат да се сплотява в неразтворими „ кълбета “.

Прототипът на новата ваксина, чието название е TAPAS, е тестван върху мишки, предразположени към заболяването на Алцхаймер. За да получат сходни животни, учените им „ вградили “ версия на гена АРР. В резултат мишките, които получили ваксина относително рано, получили и отбрана от появяването на присъщите признаци на деменцията. Също по този начин имунизацията доста подобрила тяхното положение при към този момент образувана болест на Алцхаймер.

В близко време Кар и сътрудниците му възнамеряват да стартират клинични тествания на имунизацията, а също на моноклонални антитела с аналогични свойства върху хора. Учените се надяват, че тези опити ще потвърдят успеваемостта на тяхната разработка, вследствие на което ще се появят първите резултатни способи за угнетяване и профилактика на заболяването на Алцхаймер.
Учени: Босилекът пази от заболяването на Алцхаймер
Естественото съединяване фенхол, намерено в листата на босилек, може да помогне за отбрана на мозъка от заболяването на Алцхаймер, откриха...

 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР