Учените са провели ново изследване на едно от най-големите съкровища

...
Учените са провели ново изследване на едно от най-големите съкровища
Коментари Харесай

Откриха извънземен материал в съкровище от бронзовата епоха в Испания

Учените са провели ново проучване на едно от най-големите съкровища от бронзовата ера, известно като съкровището Вилена, открито в Испания през 1963 година То съдържа почти 60 артефакта: гривни, купи, съдове, бижута. Тяхната възраст се прави оценка на 3000 години. 

Продуктите са направени от скъпи материали като злато, сребро, кехлибар и желязо. Ново изследване, извършено от испански специалисти, сподели, че някои от тях съдържат извънземни материи, а точно желязо от астероид, паднал на Земята преди към милион години.

Извънземният материал е открит в куха сфера, покрита със златен филм и гривна във формата на буквата С. Учените считат, че тези артефакти са били знаци на връзката сред земното и небесното царства. Те също са изящни образци за праисторически занаяти.

По време на проучването специалистите направиха спектрометричен всеобщ разбор на продуктите. Той оказа помощ за идентифицирането на желязо-никелова сплав, сходна на желязната сплав от астероида. Метеоритното желязо нормално съдържа повече от 5% никел.

The 3,000-year-old Treasure of Villena contains two pieces made with iron from ‘beyond planet Earth’ | Found in 1965, the hoard has been dated to the Bronze Age and is the only one on the Iberian Peninsula made with material from a meteorite
— globalmuseum (@globalmuseum)
Учените означиха, че това са първите и най-ранни артефакти от метеоритно желязо, открити на Иберийския полуостров. Те ни разрешават да разберем по-добре металургичните практики от късната бронзова ера и новаторските за това време технологии.

Съставът на испанските артефакти се оказа сходен на състава на астероида Мундабила от Австралия. Но не може да се каже, че античните нации са употребявали този съответен предмет, с цел да вършат съкровища, оповестява Trabajos de Prehistoria.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР