Учените са открили призрачна галактика. Тя е наречена Драгонфлай 44,

...
Учените са открили призрачна галактика. Тя е наречена Драгонфлай 44,
Коментари Харесай

Откриха цяла призрачна галактика, създадена от тъмна материя

Учените са разкрили призрачна вселена. Тя е наречена Драгонфлай 44, има почти същата маса като нашата вселена, само че е формирана съвсем напълно от тъмна материя – мистериозното и към този момент най-много теоретично вещество, което съставлява до 27 на 100 от Вселената, само че към момента не е забелязано.

Въпреки че галактиката е относително близо, най-малко що се отнася до мащабите на Вселената, тя е толкоз тъмна, че учените изцяло са я пропущали в продължение на десетилетия. Но най-сетне бе видяна през предходната година. Намира се в галактичния клъстър Кома и е на към 330 милиона светлинни години от нас.

Когато учените я погледнали по-задълбочено, открили, че това не е просто естествен набор от звезди. Въпреки че масата й е почти като на Млечния път, единствено 0.01% от нея е формирана от естествена материя като звезди, прахуляк и газ. 99.99% е формирана от тъмна материя. Никой не знае какво тъкмо е това по какъв начин е произлязла или даже по какъв начин е зародила вселена, която наподобява по този метод.

Драгонфлай 44 има някои естествени звезди. Но нашата вселена има 100 пъти повече. Астрономите разкрили странната призрачна вселена, като следили придвижването на звездите ѝ – придвижване, което е повлияно от материя, която не съществува съгласно естествените ограничения.

Професор Питър Ван Докум, член на екипа от университета Йейл в Съединени американски щати, съобщи: Поведението на звездите ви споделя какъв брой материя има там. Те не се интересуват каква форма материя е, просто ви споделят, че е там. В галактиката Драгонфлай звездите се движат доста бързо, което води до голямо противоречие. Открихме доста повече маса, посочена от придвижването на звездите, в сравнение с е масата на самите звезди.

Учените знаят, че би трябвало да има нещо, осигуряващо гравитацията, нужна за задържането на галактиката дружно. Но масата, която обикновено би направила това, не била там.

 Галактика

Учени от обсерваторията в Кек разкрили галактиката. Те споделиха, че може да има още доста странни призрачни галактики, които чакат да бъдат открити. Професор Роберто Абрахам от университета в Торонто сподели: Нямаме визия по какъв начин биха могли да се образуват галактики като Драгонфлай 44. Данните демонстрират, че относително огромна част от звездите са под формата на доста компактни клъстъри и това евентуално е значима диря. Но сега просто допускаме.

Тъмната материя остава може би най-голямата загадка на Вселената. Учените знаят, че би трябвало да съществува, тъй като изчисленията за градежа на Вселената го изискват, само че ние в действителност в никакъв случай не сме я виждали и опитите да го създадем са се провалили.

Благодарение на това изобретение може да разберем повече за мистериите, които ни заобикалят. В карйна сметка това, което желаеме да научим, е какво е тъмната материя, сподели доктор ван Докум. Надпреварата е да се намерят солидни тъмни галактики, които са още по-близо до нас от Драгонфлай 44, тъй че да можем да следим за слаби сигнали, които биха могли да разкрият парченце тъмна материя.

Само 5% от сумарната енергийна компактност на Вселената е формирана от естествената материя, която можем да забележим и докоснем, а тъмната материя е 27%. Тя не отразява светлина и не може да бъде забелязана благодарение на познатите ни до момента средства.

Останалата част от Вселената се състои от нещо още по-объркващо. Тъмната енерги съставлява 68% от Вселената и е един тип антигравитационна мощ, която разделя галактиките от ден на ден и все по-бързо.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР