Учените са открили малка аномалия в един от четирите инструмента

...
Учените са открили малка аномалия в един от четирите инструмента
Коментари Харесай

Телескопът James Webb претърпя повреда - как това ще се отрази на работата му

Учените са разкрили дребна особеност в един от четирите инструмента на галактическата обсерватория.

Според НАСА сега се организира следствие на неизправността на инструмента MIRI, предопределен за приемане на изображения в междинния инфрачервен диапазон. Учените декларират, че макар че това е противен случай, телескопът Webb ще продължи научните си проучвания в дълбокия космос, пише Space.

Космическият телескоп Webb е извънредно значим за астрономите, защото с негова помощ учените могат да изследват най-отдалечените кътчета на забележимата Вселена. Следователно всеки проблем, зародил в инструментите на този телескоп, е съществено безпокойствие. Въпросът е, че обсерваторията се намира на разстояние 1,5 милиона км от Земята и към този момент няма по какъв начин да бъде изпратена безпилотна или пилотирана задача до нея, която да поправя откритите проблеми.

През годината тази обсерватория неведнъж се сблъскваше с неизправности на устройства, само че проблемите бяха решени благодарение на дистанционно управление от Земята.

Сега учените изследват аргументите за нова щета в работата на инструмента MIRI, където е зародила дребна особеност. Един от четирите режима на наблюдаване на MIRI е почнал да получава по-малко светлина от преди. Предварителното следствие на случая демонстрира, че това не съставлява опасност за работата на телескопа Webb. Но тази особеност може да повлияе на времето на експозиция, належащо при превключване на устройството към съответния обиден режим.



Снимка: space.com

Този режим на наблюдаване се назовава спектроскопия със междинна разграничителна дарба и с него инструментът MIRI има данни за молекулите и праха, които се намират в протопланетните дискове към звездите. Това е мястото, където се образуват планетите. Според учени от НАСА новият бъг може леко да повлияе и на качеството на изображенията.

Друг режим на MIRI, наименуван спектроскопия с ниска разграничителна дарба, работи добре. А режимът, който е наименуван коронографска снимка, не работи както би трябвало. С негова помощ телескопът Webb може да открие нови планети.

Според НАСА всички тези проблеми, които учените ще се опитат да отстранят, не са повлияли на цялостната работа на галактическата обсерватория. Останалите три съществени инструмента на телескопа Webb работят добре и той продължава да събира данни за дълбокия космос.

Превод: GlasNews.bg
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР